Tüketim günümüzde pek çok farklı disiplinden araştırmacıların ortak çalışma alanı olmuştur. Post-modern çağda tüketimde ortaya çıkan köklü değişiklikler farklı açılardan incelenmiştir. Bu dönemde artık tüketim ihtiyaçlar tarafından yönlendirilmemekte, (birileri tarafından) ihtiyaçlar ortaya çıkarılmakta ve yönlendirilmektedir. Semboller ve imajlar ön plana çıkmış, “tüketim” bir yaşam tarzı olarak tanımlanmış ve “tüketmek iyidir, daha çok tüketmek daha iyidir” sloganı ile bireyler yönlendirilmiştir. Ancak bu yaklaşım tüketiciler üzerinde psikolojik ve sosyolojik olarak farklı etkiler göstermiştir. Kural tanımayan tüketim, doyumsuzluğu giderememiş, bazılarında “tüketim hastalıkları” ortaya çıkarken, bir kısım tüketici “tüketmeme” yönünde ters bir harekete geçmiş; Bazı tüketiciler ise tüketime devam edebilmek için “kendilerini tüketmeye” başlamışlardır. Bu çalışmada “tüketim” özellikle bu şekildeki farklı etkileri açısından ele alınmıştır.
Consumption, today, is a common area of research for many scholars from various disciplines. Radical and fundamental transformation, seen in postmodern era is being examined from different perspectives. In this era, the “consumption” is no more directed by the “needs”, but needs are being revealed and managed by somebody. Images and symbols are highlighted, consumption is described as a lifestyle and people are directed by the motto of “consumption is good, more consumption is better”. On the other hand, from the sociologic and psychological point of view, this type of approach resulted in some different and unexpected effects on consumers. Unlimited consumption desire could not make
up the dissatisfaction and some consumption diseases raised: Some consumers entered in a reverse action of “not consuming” while some others started consuming “themselves” in order to continue consumption. This study especially focuses on these types of different effects of consumption.