Açık Akademik Arşiv Sistemi

Üniversite öğrencilerinde kadercilik eğilimi ile kişiler arası yeterliğin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Betül Düşünceli
dc.date.accessioned 2020-11-04T12:40:24Z
dc.date.available 2020-11-04T12:40:24Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Kaya, Melek (2020). Üniversite öğrencilerinde kadercilik eğilimi ile kişiler arası yeterliğin incelenmesi.( Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi ).Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/74580
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin kadercilik eğilimi ile kişiler arası yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 653 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Kadercilik Eğilimi Ölçeği ve Kişiler Arası Yeterlik Ölçeği Yetişkin Formu kullanılmıştır. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama yöntemi seçilmiştir. Veriler sosyal bilimler için uygun olan veri analiz programı ve istatiksel tekniklerle analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını saptamak için Shapiro-Wilks ve Kolmogorov-Smirnov normallik testleri kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren veriler için Tek Yönlü ANOVA testi, normal dağılmadığı belirlenen veriler için parametrik olmayan Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi, Spearman Sıra Farkları Korelasyonu (R) Testleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, üniversite öğrencilerinin kadercilik eğilimleri ölçeğinin kişisel kontrol alt boyutu ile kişiler arası yeterlik ölçeğinin gücünü ortaya koyma ve duygusal destek sağlama alt boyutları ve kişiler arası yeterlik ölçeği toplam puanları arasında negatif yönlü orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kadercilik eğilimi ve alt boyutları ile cinsiyet, sınıf düzeyi, öğrenim görülen bölüm ve tercih edilen müzik türü arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Kadercilik eğilimi ve alt boyutları ile yetişilen aile türü arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Elde edilen bulgular alan yazını çerçevesinde tartışılmıştır. Araştırma sonuçları ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Kadercilik, Kadercilik eğilimi, Kişiler arası ilişki, Kişiler arası yeterlik.
dc.description.abstract The aim of this study is to examine the relationship between university students' fatalism tendency and interpersonal competencies. Study group consisted of 653 students from Sakarya University Education Faculty. In the study, Personal Information Form, Fatalism Tendency Scale and Interpersonal Competence Scale Adult Form were used. This study was conducted using relational scanning method. The data were analyzed with data analysis program and statistical techniques suitable for social sciences. Kolmogorov-Smirnov and Shapiro Wilk normality tests were applied in order to determine whether the data obtained correspond to the normal distribution. One-Way ANOVA test was used for normally distributed data, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test, Spearman Sequence Difference Correlation (R) Tests were used for non-normally distributed data. As a result of the analyzes, it was found that there was a negative and medium level statistically significant relationship between the personal control sub-dimension of the fatalism tendency scale and the total scores of the interpersonal competence scale. It was found that there was a negative and medium level statistically significant relationship between the personal control sub-dimension of the fatalism tendency scale and demonstrating the power sub-dimension and providing emotional support sub-dimension of the interpersonal competence scale. Significant relationships were found between the fatalism tendency and sub-dimensions of fatalism tendency and gender, grade level, education department and preferred music genre. No significant relationship was found between the fatalism tendency and the type of family raised. The findings were discussed within the framework of the literature. Suggestions for the results of the research and future research were presented. Keywords: Fatalism, Fatalism tendency, Interpersonal relationship, Interpersonal competence.
dc.format.extent X, 94 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kadercilik,
dc.subject Kişiler arası ilişki
dc.subject Kişiler arası yeterlik
dc.title Üniversite öğrencilerinde kadercilik eğilimi ile kişiler arası yeterliğin incelenmesi
dc.type MasterThesis
dc.contributor.department Sakarya ÜniversitesiEğitim Bilimleri Enstitüsü ,Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
dc.contributor.author Kaya, Melek
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası