Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bibliyoterapi tekniğinin üstün zekalı/ yetenekli öğrencilerin okumaya yönelik tutum ve problem çözme becerisine etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Alpaslan Okur.
dc.date.accessioned 2020-10-08T07:31:54Z
dc.date.available 2020-10-08T07:31:54Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Taş, Hüseyin. (2019). Bibliyoterapi tekniğinin üstün zekalı/ yetenekli öğrencilerin okumaya yönelik tutum ve problem çözme becerisine etkisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69542
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü TEZlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmanın amacı bibliyoterapi tekniğinin her yönüyle tanıtılması ve üstün zekâlı/yetenekli bireylerin özelliklerini göz önünde bulundurarak seçilecek çocuk edebiyatı metinlerinin bu yöntem ile bir modele dönüştürülmesi ve bu modelin üstün zekâlı/yetenekli öğrencilerin okumaya yönelik tutumları ile problem çözme becerisi üzerindeki etkisini tespit etmektir. Araştırma 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Bilsem'de eğitim gören 6.sınıf düzeyindeki 12 üstün zekâlı/yetenekli öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada bu çalışma içerisinde araştırmacı tarafından geliştirilen "Okumaya yönelik tutum ölçeği" ile (Sezgin, 2011) tarafından geliştirilen "Problem çözme becerisi değerlendirme ölçeği" araştırmanın nicel boyutunda veri toplamak amacıyla kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise araştırmacının etkinlik boyunca kaleme aldığı gözlem notları ve öğrencilerin tuttuğu günlükler veri toplamak amacıyla kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yönteminin yanında nicel sonuçları destekleme, açıklama ve yeniden yorumlamak amacıyla nitel verilerden de yararlanılmış nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem benimsenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda çalışmada tek analiz grubu yer aldığı için ön test-son test kontrol grupsuz yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda uygulanan model ile üstün zekâlı/yetenekli öğrencilerin okumaya yönelik tutumlarının olumlu yönde değiştiği ve problem çözme beceri düzeylerinde artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bibliyoterapi sadece terapi amacıyla kullanılmaz. Bu tekniğin önleyici etkisinin de oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikle okullar bazında sınıf içinde öğretmenlere uygulamalı bir şekilde verilecek bir eğitim ile bu tekniğin önleyici olarak öğretmenler tarafından kullanılması yararlı olacaktır.
dc.description.abstract The aim of this research is to introduce the bibliotherapy technique in every direction and to transform the texts of the children's literature to be selected by considering the characteristics of the gifted / talented individuals and to determine the effect of this model on the problem-solving ability with the attitudes of the gifted / talented students to read. The study was conducted with 12 gifted / talented students at the 6th grade level who were educated at Bilsem during the 2016-2017 education year. In this study, the "Problem solving skills assessment scale" developed by the researcher (Sezgin, 2011) was used to collect data in the quantitative dimension. In the qualitative dimension of the research, observation notes taken by the researcher during the activity and logs kept by the students were used to collect data. The research has adopted a mixed method of quantitative and qualitative methods that are used qualitatively in order to support, explain and re-interpret quantitative results. As there is only one analysis group in the study of quantitative dimension of the research, pre-test-post-test semi-experimental model without control group was used. As a result of the research, it was concluded that the attitude towards reading of the gifted / talented students changed positively and the level of problem solving skills increased. Bibliotherapy is not only used for therapy. It is known that the preventive effect of this technique is also quite high. For this reason, it will be useful to use this technique in a practical way, especially in schools, by teachers in the classroom, and to use this technique by the teachers as a preventive.
dc.format.extent XV, 146 yaprak : grafik, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Bibliyoterapi
dc.subject Üstün zekalı/ Yetenekli öğrenciler
dc.subject okuma yönelik tutum
dc.title Bibliyoterapi tekniğinin üstün zekalı/ yetenekli öğrencilerin okumaya yönelik tutum ve problem çözme becerisine etkisi
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı, Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Taş, Hüseyin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record