Şans oyunları ile toplumun beklentileri arasındaki belli bir ilişkinin olduğu iddiasından hareketle hazırlanan bu çalışmada temel amaç bu ilişkinin sosyo-psikolojik ve sosyo-ekonomik temelli okunmasıdır. Toplumun beklentileri kavramıyla “insanların kısa yoldan zengin olma ümitleri ve yoksulluktan kurtulma” istekleri ifade edilmektedir. Şans oyunlarının sosyo-psikolojik temelli olduğu iddiası ise bireylerin şans oyunlarına kısa süreli de olsa hayal kurdurma, beklenti ve umut etme fonksiyonu atfetmekten ileri gelmektedir. Beklentiler ve umutlar kişinin sosyo-ekonomik yaşam seviyesiyle aynı paralelde seyretmektedir. Buna göre bireylerin yaşam kaliteleri düşük olduğunda şans oyunları oynama oranlarının da yükseldiği görülmektedir. Ekonomik krizlerin sıklıkla yaşandığı ve bireylerin yaşam kalitelerinin de bu krizlere bağlı olarak değiştiği düşünüldüğünde şans oyunlarının toplum için taşıdığı önem daha iyi anlaşılacaktır.
Araştırma bu kaygılardan hareketle Sakarya’da şans oyunlarının toplumun beklentileri üzerine etkisini araştırmaktır. Bu amaçla araştırmanın evrenini Sakarya sınırları içerisinde yaşayan insanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise %5 hata payı kolay örneklem yöntemiyle Sakarya merkezde en yüksek hasılatlara sahip 4 bayide 600 kişiye uygulanmıştır.
The main goal of this study, which is based on the assertion that there is a relation with the games of chance and the expectations of society, is to investigate this relation in social-psychological and socioeconomic dimensions. Here, the concept of “expectations of society” expresses the peoples hope for excaping poverty and becoming rich easily. The claim that games of chance are social psychological in nature is based on peoples perception that these games let people dream, expect and hope for a better life even for a short while. Expectations and hopes parallel with the socioeconomic living standars of the person. Thus, it is observed that as the living standards of the person decreases, the rate of playing chance games increases. When it is kept in mind that financial crises frequently happen and peoples life standards decrase due to these crisis, the meaning of games of chance for the society can be better understood.
This study aims to investigate the effects of games of chance on expectations of society in Sakarya. For this case, the universe of the study is consisted of people living in Sakarya. The sample of the study which is 600 participants in total is choose among the four customers of agencies, those with highest drawings, by simple sampling method.