Abstract:
Duyusal analiz insan duyularının kullanıldığı, gıdanın şekil, renk, boyut gibi görünüş özellikleri ile lezzet, aroma ve doku gibi duyusal özelliklerinin ölçüldüğü bir disiplindir. Duyusal analizde ürünleri karşılaştırmak için tercihe göre sıralama yapmak bilinen bir yöntemdir ve istatistiksel prosedürler ürün sıralamaları arasında bulunan farkları belirlemede çoğunlukla kullanılır. Dengeli tamamlanmamış blok tasarımları kullanılarak her bir panelistin daha az ürünü test etmesi sağlanır ve böylece duyusal yorgunluktan kaynaklanan güvenilirlik kaybı azaltılmış olur. Bu çalışmada dengeli tamamlanmamış blok tasarımında kullanılan düzeltilmiş Durbin sıra sayıları testi ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Ayrıca farklı likopen miktarları ve konsantrasyonları kullanılarak hazırlanan köfteler panelistlere tattırılmış ve elde edilen verilere düzeltilmiş Durbin sıra sayıları testi uygulanarak aralarındaki fark tespit edilmiştir. Daha sonra hangi likopen miktarları ve konsantrasyonlarının farklılık gösterdiğini belirlemek amacıyla ikili karşılaştırma yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır.