Açık Akademik Arşiv Sistemi

The relationship between spirituality, mindfulness, and prayer among turkish emerging adults

Show simple item record

dc.contributor.advisor Assist. Profesör Ayşe Şentepe Lokmanoğlu
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:29Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:29Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Akçe, Havagül. (2021). The relationship between spirituality, mindfulness, and prayer among turkish emerging adults. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Social Sciences Institute, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96774
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Çalışmanın amacı, beliren yetişkinlik dönemindeki Türk yetişkinler arasında maneviyat, bilinçli farkındalık ve dua arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Kantitatif çalışmaya 18-25 yaşları arasında 219 kadın ve 55 erkek olmak üzere 274 kişi katılmıştır. Veriler çevrimiçi bir veri toplama aracı ile toplanmıştır. Anket demografik bilgi formu, bilinçli farkındalık ölçeği, dua ölçeği ve maneviyat ölçeğinden oluşmaktadır. Çalışmaya dua etme sıklığı, namaz sıklığı ve öznel dindarlık algısı değişken olarak dahil edilmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler SPSS programıyla istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma hipotezlerini test etmek için Pearson korelasyon analizi, Spearman korelasyon analizi, Bağımsız T testi, Mann-Whitney U testi, Varyans analizi testi, Kruskal Wallis testi ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi uygulanmıştır. Çalışmada beliren yetişkinlik dönemindeki katılımcılar arasında manevi hoşnutluğun bilinçli farkındalık ile anlamlı olarak pozitif korelasyon gösterdiği ve manevi hoşnutluğun bilinçli farkındalıktaki değişimin yaklaşık %8'ini açıkladığı; doğayla uyumun bilinçli farkındalık ile anlamlı olarak pozitif korelasyon gösterdiği ve manevi hoşnutluğun bilinçli farkındalıktaki değişimin yaklaşık %2'ini; manevi hoşnutsuzluk dua alt boyutunun bilinçli farkındalık ile istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde negatif korelasyon gösterdiği ve manevi hoşnutsuzluğun bilinçli farkındalıktaki değişimin yaklaşık %8'ini açıkladığı; dua sıklığı ile bilinçli farkındalığın anlamlı olarak pozitif yönde korelasyon gösterdiği ve dua sıklığının bilinçli farkındalıktaki değişimin yaklaşık %1.5'ini açıkladığı bulunmuştur. Maneviyat ve dua ilişkisi açısından çalışmada istek ve şükür dua alt boyutu ve tefekkür ve rahatlama dua alt boyutunun maneviyat ve maneviyatın tüm alt boyutları ile anlamlı olarak pozitif korelasyon gösterdiği, manevi hoşnutsuzluğun doğayla uyum alt boyutu hariç maneviyat ve maneviyatın tüm alt boyutları ile negatif korelasyon gösterdiği bulunmuştur.
dc.description.abstract The study aims to examine the relationship between spirituality, mindfulness, and prayer among Turkish emerging adults. A relational scanning model was used. Two hundred seventy-four emerging adults aged 18-25, including 219 females and 55 males, attended the quantitative study. Data was collected via an online data collecting tool. The questionnaire consisted of a demographic information package, The Mindful Attention Awareness Scale, The Prayer Scale, The Spirituality Scale. Frequency of prayer, frequency of salaah, and subjective religiosity were included in the study. Relations between dependent and independent variables were analyzed by using statistical techniques on SPSS. Pearson correlation analyses, Spearman correlation analyses, Independent T-test, Mann-Whitney U test, Analysis of variance, Kruskal Wallis test, and Simple linear regression analyses were applied to test the study's hypotheses. The study found that spiritual well-being was significantly positively correlated with mindfulness, and it explained about 8% of the change in mindfulness; harmony with nature was significantly negatively correlated with mindfulness, and it explained about 2% of the difference in mindfulness; spiritual dissatisfaction prayer was negatively correlated with mindfulness, and it explained about 8% of the change in mindfulness; frequency of prayer was significantly correlated with mindfulness, and it explained about 1.5% of the difference in mindfulness. According to study findings of the relationship between spirituality and prayer, meditation and relaxation prayer and wish and gratitude prayer were significantly positively correlated with spirituality and all dimensions. Spiritual dissatisfaction prayer was significantly negatively associated with spirituality and its all dimensions except harmony with nature.
dc.format.extent viii, 81 yaprak ; tablo 30 cm.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Emerging adulthood
dc.subject Mindfulness
dc.subject Salaah
dc.subject Spirituality
dc.subject Prayer
dc.title The relationship between spirituality, mindfulness, and prayer among turkish emerging adults
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Social Sciences Institute, Department of Philosophy and Theological Sciences,
dc.contributor.author Akçe, Havagül
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/