Açık Akademik Arşiv Sistemi

Firdevsü'l-İkbal'e göre Hive Hanlığı tarihi ve devlet teşkilatı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mehmet Alpargu
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:50Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:50Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Çelik, Muhammed Bilal. (2004). Firdevsü'l-İkbal'e göre Hive Hanlığı tarihi ve devlet teşkilatı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93864
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract ANAHTAR KELİMELER: Harezm, Hive Hanlığı, Kongrat Hanedanlığı, Firdevsü'l- İkbal, Amu-Derya, Muhammed Rahim Han. Türk ve Dünya tarihinin önemli bir alanını kapsayan Orta Asya Türk tarihi, yerli yabancı pek çok araştırmacının dikkatini çekmiş ve çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Ancak çalışmalarda Orta Asya tarihine ışık tutan temel kaynaklar çok fazla kullanılmamış, çoğu zaman, araştırmacılar ikinci el kaynaklarla yetinmişlerdir. Biz ise ana kaynak olarak Firdevsü'l-İkbaPi seçtik ve bu kaynak ışığında Orta Asya'nın üç önemli hanlığından biri olan Hive Hanlığı'nın siyasi tarihim ve devlet teşkilatını incelemeye çalıştık. Dönemi ana kaynağımızın büyük bir kısmını oluşturan ve Hive Hanlığı'nın yetiştirdiği en büyük hükümdar olan Muhammed Rahim Han I. (1806-1825) ile hanlık, merkezi yapı kazanmış ve Orta Asya'nın en güçlü devletlerinden biri konumuna gelmiştir. Hive Hanlığı içerisinde Özbekler, Türkmenler, Şartlar ve Karakalpaklan barındıran bir devlettir. Kendinden önceki hanlıklarda hükümdarın temel işlevi olan "eşitler arasında birinci" konumunu yükselten ve muktedir bir siyaset izleyen Muhammed Rahim Han, Rus Çan Petro I. ve Osmanlı Hükümdarı Mahmud II. 'u kendine örnek alarak hanlığını çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturmuş, hanlığın hem siyasi, hem de sosyal ve iktisadi yapısında önemli değişikliklere gitmiştir. Bu araştırmamızla biz de yukarıda özetlediğimiz yapıyı ortaya koymaya ve zaman zaman da onu Orta Asya'da hüküm süren diğer hanlıkların yapısı ile karşılaştırmalar yaparak açıklamaya çalıştık.
dc.format.extent IX, 128 yaprak : harita ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Harezm
dc.subject Hive Hanlığı
dc.subject Kongrat Hanedanlığı
dc.subject Muhammed Rahim Han
dc.title Firdevsü'l-İkbal'e göre Hive Hanlığı tarihi ve devlet teşkilatı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Çelik, Muhammed Bilal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/