Abstract:
ÖZET Anahtar Kelimeler: İç kontrol sistemi, yiyecek saymanlığı, ikmal sistemi, tedarik. İç kontrol sisteminin amacı işletmenin varlıklarını korumak işletme faaliyetlerinin yönetim politikalarına, planlarına ve yasalara uygunluğunu sağlamak, muhasebe bilgilerinin doğruluk ve güvenilirliğini sağlamak, faaliyetler için belirlenmiş amaçlara ve hedeflere ulaşılmasını sağlamaktır. Standart bir iç kontrol sistemi olmamasına rağmen iç kontrol sistemi oluşturulmasında her organizasyon için dikkat edilmesi gereken bazı temel unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurları dört ana başlıkta sıralayabiliriz;. Örgüt yapısı. Yeterli sayıda ve kalitede eleman. Muhasebe organizasyonu. İç denetim Bu temel unsurların Kara Kuvvetleri bünyesinde bulunan Yiyecek Saymanlıklarında nasıl uygulandığını incelemek iç kontrol sisteminin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Yiyecek Saymanlıklarında, varlıkların kalite fiyat ve miktar kontrollerinin yapılması, yangın, sel ve don gibi olaylara karşı varlıkların fiziksel korunması, duran varlıkların bakımının zamanında yapılması hırsızlık ve yolsuzluk olasılıklarının en aza indirilmesi, savurganlığa ve varlıkların kötü kullanımına karşı hemen dikkati çekecek iç raporlama yöntemlerinin belirlenmesi, faaliyetlerin yönetim politikalarına, planlara ve yasalara uygunluğunu sağlayacak kontrol usul ve yöntemlerin kabul edilmesi, faaliyetlerin etkinliğinin artması amacıyla işletmede mevcut belirlenmiş politikalara uyulmasının sağlanması ve istenilen zamanda, yeterli ölçüde bilgi sağlayacak muhasebe usul ve yöntemlerinin belirlenmesi maksatlarıyla iç kontrol sisteminin kurulmasına ihtiyaç vardır.