Açık Akademik Arşiv Sistemi

Azerbaycan'da ISO 9000 uygulamaları: Bakı Yağ ve Gıda A.S.C. örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Recai Coşkun
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:24Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:24Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Ferec-Zade, Ayna. (2004). Azerbaycan'da ISO 9000 uygulamaları: Bakı Yağ ve Gıda A.S.C. örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93589
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Anahtar Kelime: ISO 9000, Kalite, Standart, Azerbaycan Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik ve hukuki altyapının henüz tam olarak oturmamış olması nedeniyle kalite ve standart uygulamalarında bir çok sorun yaşanmaktadır. Azerbaycan gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olduğu için benzeri sorunlara maruz kalmaktadır. Bu çalışma Azerbaycan'daki kalite ve standart kavramlarının nasıl geliştiğini, ülke kültürünün şirketlerde kalite ve standartlarının belirlenmesinde ne derece etkili olduğunu ve kalite uygulamaları ile şirket performansı arasında bir ilişki olup olmadığını göstermek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın amacını gerçekleştirebilmek için hem literatür taraması yapılarak ikincil verilerden yararlanılmış hem de birincil verilerden gözlem ve mülakat yöntemleri kullanılarak saha çalışması yapılmıştır. Bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde kalite ve standart konusunda genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Azerbaycan'da kalite uygulamalarının tarihi gelişimi ve mevcut durum ile ilgili olarak kısa bir bilgi sunulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise Azerbaycan'da faaliyette bulunan Bakı Yağ ve Gıda A.S.C.şirketinde kalite uygulama süreci ve bu süreçte karşılaşılan sorunlar, katılımlı gözlem ve mülakat yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın bulguların neticesinde, incelenen şirkette yaşanan kalite ve standart sorunlarının temelinde kültürel unsurların yer aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, şirket içi eğitim yetersizliği, koordinasyon sorunları ve bilgilendirme eksikliği gibi unsurların da kalite ve standart konusunda problemler yaşanmasına neden olduğu saptanmıştır.
dc.format.extent VII, 80 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject ISO 9000
dc.subject Kalite
dc.subject Standart
dc.subject Azerbaycan
dc.title Azerbaycan'da ISO 9000 uygulamaları: Bakı Yağ ve Gıda A.S.C. örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Ferec-Zade, Ayna
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record