Açık Akademik Arşiv Sistemi

İşverenlerin özürlü istihdamına yaklaşımı (Sakarya örneği)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Ali Seyyar
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:53:19Z
dc.date.available 2021-04-01T12:53:19Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Hasırcıoğlu, Abdullah . (2006). İşverenlerin özürlü istihdamına yaklaşımı (Sakarya örneği). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92346
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Özürlülerin istihdam edilmesi gerek toplum gerekse isletmeler açısından önemli bir yeresahiptir. Bu durum devletin çıkardıgı yasalarla hukuki bir yapı kazanmaktadır. Bu çalısmadaisverenlerin özürlü isgücüne olan yaklasımları arastırılmıstır.Özürlü istihdamı konusunda dünyada ve ülkemizde sorunlar yasanmaktadır. Bu sorunlarınbasında; temel egitim, mesleki egitim, rehabilitasyon hizmetleri, isyerlerindeki fiziksel çalısmakosulları v.b. gelmektedir.Ülkemizde genel olarak özürlü isgücünün, mesleki egitim yönünden yetersiz ve vasıfsız biryapıya sahip oldugu görülmektedir. Bunun temel sebebi de mesleki egitimlerin istihdamodaklı olmayısıdır.Özürlü istihdamındaki olumsuzlukların bir diger nedeni de rehabilitasyon hizmetlerinin tam veyeterli sunulmamasından kaynaklanmaktadır. Bu duruma sebep olarak ülkemizdekirehabilitasyon hizmetlerini saglayacak yeterli egitime sahip kisilerin bulunmamasıgösterilmektedir.Konu ile ilgili olarak; Sakarya ili ve çevre ilçelerinde isverenlere yönelik gerçeklestirmisoldugumuz arastırma sonucunda isverenlerin özürlü isgücü istihdamına sıcak bakmadıkları,özürlü isgücünü hukuki bir zorunluluk olarak gördükleri tespit edilmistir. Buna sebep olarakisverenlerce özürlü isgücünün mesleki egitim yönünden yetersiz olması gösterilmektedir.
dc.description.abstract Employment of handicappeds has an important role both for community and businessenterprises. Thus, it obtains a legal structure by the help of laws made by the goverment. Inthis study, employers attitudes and aproaches handicaped labour force have been researched.There are some issues about the handicapped labour force in the world as well as in ourcountry. Formal and professional education, rehabilitation services, physical conditions ofwork places are the main factors to come first.Generally, handicapped labour force is seen that it has an insufficient and ungualified structureas a matter of professional education. In fact, the root cause of this insufficiency is due to thefact that the professional education is not focused on employment.Another reason for negativity of handicapped labour force is derived from not submitting ofrehabilitation services in full and potential way. It is obvious that the reason of this issue isinadeguacy of gualified person whose level of professional education is high and wide in orderto support and supply rehabilitation services.Hereupon, the research made in Sakarya and in city districts toward employer-oriented basehas shown that employers do not appreciate from employment of handicapped labour forceand consider this issue as a legal obligation. In summary, employers are intent to say thathandicappeds level of professional education is not enough.
dc.format.extent IX, 126 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Mesleki eğitim
dc.subject Rehabilitasyon
dc.subject Fiziksel çalışma koşulları
dc.subject İşverenlerin tutumu
dc.title İşverenlerin özürlü istihdamına yaklaşımı (Sakarya örneği)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
dc.contributor.author Hasırcıoğlu, Abdullah
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/