Açık Akademik Arşiv Sistemi

Popüler kültürün yeni yayılım aracı olarak sosyal medyanın Türk kahve kültürüne etkileri = The effects of social media on Turkish coffee culture as a new dissemination means of popular culture

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Metin Işık
dc.date.accessioned 2022-12-14T13:10:58Z
dc.date.available 2022-12-14T13:10:58Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Karaboğa, Feyza. (2022). Popüler kültürün yeni yayılım aracı olarak sosyal medyanın Türk kahve kültürüne etkileri = The effects of social media on Turkish coffee culture as a new dissemination means of popular culture. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/98717
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, popüler kültürün yeni yayılım aracı sosyal medyanın Türk kahve kültürüne katkıları üzerine bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma kapsamında kahve etiketi ile paylaşılan fotoğraflara söylem analizi ve 457 kişiye sosyal medya üzerinden anket uygulanmıştır. Verilen analizi SPSS 26 programı ile yapılmış ve Cronbach Alfa değeri 0,759 bulunmuştur. Çalışmada test tekniklerinden Frekans testi, Kikare testi ve tekrarlı ANOVA testi kullanılmıştır. Bu anketin 5 adet açık uçlu sorusu bulunmaktadır; yanıtları kategorize edilmiş, frekans analizi uygulanmış ve ortaya çıkan sonuca içerik analizi yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre; Hazır kahvelerin eskisi gibi tüketilmediği ve onun yerini Türk kahvesinin aldığı görülmektedir. Diğer kahvelerin ise Türk kahvesi ile aynı miktarda tüketildiği anlaşılmaktadır. Son bir yılda diğer kahvelerin Türk kahvesi alışkanlığını etkileme düzeyinin kişisel özelliklere göre değişmediği sonucuna varılmıştır. Kahvenin yoğunluk olarak 18-28 yaş aralığındaki bireyler tarafından tüketildiği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar ekipman ve ustalık gerektirmesinden dolayı Türk kahvesi tüketmeyi tercih etmediklerini belirtmişlerdir. Kahve tüketiminin katılımcılar üzerinde bıraktığı etkiler incelendiğinde; Türk kahvesinin kahve tüketicilerinde pozitif çağrışımlar yarattığı, Türk toplumunda etkisinin de devam ettiği söylenebilir. Açık uçlu soruların analizine bakıldığında ise durum tam tersidir; Türk kahvesinin dijital çağa uyum sağlayamadığı, kahvelerin çeşitlendiği ve eskisi kadar tüketilmediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bunun sorularda "sosyal medya" ve "dijital çağ" kavramlarının yer almasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
dc.description.abstract In this study, research was conducted on the contributions of social media, the new diffusion tool of popular culture, to Turkish coffee culture. Within the scope of the research, discourse analysis was applied to the photos shared with the coffee tag and a questionnaire was applied to 457 people via social media. The given analysis was done with the SPSS 26 program and the Cronbach Alpha value was found to be 0.759. Frequency tests, Chi-square tests, and repeated ANOVA tests were used in the study. This questionnaire has 5 open-ended questions; responses were categorized, frequency analysis was applied and content analysis was performed on the result. According to the obtained results; It is seen that instant coffees are not consumed as before and Turkish coffee has taken its place. It is understood that other coffees are consumed in the same amount as Turkish coffee. It was concluded that the level of influence of other coffees on Turkish coffee habits in the last year did not change according to personal characteristics. It has been concluded that coffee is mostly consumed by individuals between the ages of 18-28. Participants stated that they do not prefer to consume Turkish coffee because it requires equipment and mastery. When the effects of coffee consumption on the participants are examined; It can be said that Turkish coffee creates positive associations in coffee consumers and its effect continues in Turkish society. When looking at the analysis of open-ended questions, the situation is exactly the opposite; It has been concluded that Turkish coffee cannot adapt to the digital age, coffees are diversified and are not consumed as much as before. It is thought that this is due to the inclusion of the concepts of "social media" and "digital age" in the questions.
dc.format.extent x, 176 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Frankfurt Okulu,
dc.subject Kültür Endüstrisi,
dc.subject Popüler Kültür,
dc.subject Sosyal Medya,
dc.subject Kahve Kültürü,
dc.subject Frankfurt School,
dc.title Popüler kültürün yeni yayılım aracı olarak sosyal medyanın Türk kahve kültürüne etkileri = The effects of social media on Turkish coffee culture as a new dissemination means of popular culture
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Karaboğa, Feyza
dc.relation.publicationcategory Yüksek Lisans


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/