Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kadın işçilerin psikolojik iyi oluşları ve dini tutumları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma (Sakarya ili örneği) = A investigate on the relationship between psychological well-being and religious attitudes of female workers (Sakarya province example)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Abdulvahit İmamoğlu
dc.date.accessioned 2022-12-14T13:10:49Z
dc.date.available 2022-12-14T13:10:49Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Polat, Kübra Nur. (2022). Kadın işçilerin psikolojik iyi oluşları ve dini tutumları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma (Sakarya ili örneği) = A investigate on the relationship between psychological well-being and religious attitudes of female workers (Sakarya province example). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/98701
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmanın temel amacı; kadın işçilerin psikolojik iyi oluşları ve dini tutum arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada "psikolojik iyi oluş ve dini tutum " kavramları belli bir kesim dikkate alınarak, teorik veriler ve yapılan tecrübi çalışma doğrultusunda incelenmiştir. Araştırma kapsamında Kasım 2020 tarihinde işçi kategorisinde çalışan, çalışma yerleri değişkenlik gösteren, yaşları 18-58 arası olan, 255 kadın ile anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada bireylerin, dini tutumları ve psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişki, demografik özellikler de dikkate alınarak incelenmiştir. Anket formunda Kişisel Bilgi Formu, Dini Yönelim Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizinde tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) ve Pearson Korelasyon analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma verileri incelendiğinde demografik değişkenler ile dini tutum ve psikolojik iyi oluş arasında anlamlı farklılıklar görülmesinin yanında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmayan veriler de elde edilmiştir. Dini tutum ile yaş, medeni durum ve mesleki tecrübe demografik verileri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Psikolojik iyi oluş ile eğitim düzeyi, meslek ve mesleki tecrübe süresi demografik verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Örneklem grubuna yöneltilen "İş ortamım ve çalışma şartlarımdan memnunum." ve "Çalışma saatlerim özel hayatıma ve aileme yeterli vakti ayırmam için uygundur." ifadeleri hem dini tutum hem psikolojik iyi oluş ile anlamlı farklılığa sahiptir. Araştırma verilerine göre kadın işçilerin psikolojik iyi oluşları ve dini tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna göre kadın işçilerin dindarlık düzeyleri arttıkça psikolojik iyi oluşları da artmaktadır.
dc.description.abstract The main purpose of this research is; The aim of this study is to examine the relationship between psychological well-being of female workers and religious attitudes. In the study, the concepts of "psychological well-being and religious attitude" were examined in line with the theoretical data and the empirical study, taking into account a certain group. Within the scope of the research, a survey was conducted with 255 women aged between 18-58, working in the category of worker, varying in their workplaces, in November 2020. In the study, the relationship between religious attitudes and psychological well-being of individuals was examined by considering demographic characteristics. Personal Information Form, Religious Orientation Scale and Psychological Well-Being Scale were used in the questionnaire form. One-way analysis of variance (One-Way ANOVA) and Pearson Correlation analysis technique were used in the data analysis of the study. When the research data were examined, there were significant differences between demographic variables, religious attitudes and psychological well-being, as well as data that did not have a statistically significant difference. A significant difference was found between religious attitude and demographic data of age, marital status and professional experience. A statistically significant difference was found between psychological well-being and demographic data of education level, occupation and professional experience. "I am satisfied with my work environment and working conditions." and "My working hours are suitable for me to devote sufficient time to my private life and family." statements have significant differences with both religious attitude and psychological well-being. According to the research data, a positive and significant relationship was found between the psychological well-being of female workers and their religious attitudes. Accordingly, as the level of religiosity of female workers increases, their psychological well-being also increases.
dc.format.extent vi, 111 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Dini Tutum,
dc.subject Kadın işçiler,
dc.subject Psikolojik işçiler,
dc.subject Hayatın Anlamı,
dc.subject Religious Attitude,
dc.subject Female Workers,
dc.title Kadın işçilerin psikolojik iyi oluşları ve dini tutumları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma (Sakarya ili örneği) = A investigate on the relationship between psychological well-being and religious attitudes of female workers (Sakarya province example)
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Polat, Kübra Nur
dc.relation.publicationcategory Yüksek Lisans


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/