Bu araştırmanın amacı Söğütlü gıda işletmelerinin iş analizinin eğitim ve geliştirme faaliyeti yapılırken işletmelerde ne kadar dikkate alındığının ve dikkate alınma durumunu, işletme başarısına etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde iş analizi kavramsal bir açıdan ele alınmıştır. İkinci bölümde eğitim ve geliştirme kavramı tezin konusu çerçevesinde değerlendirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise araştırma bulguları ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak yapılandırılmış mülakat seçilmiştir. Mülakat soruları literatür taraması sonucunda 14 soruluk formatta hazırlanmıştır. Mülakatlar yüz yüze ve telefonla görüşme yapılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler Söğütlü'de faaliyette bulunan 7 gıda işletmesi üzerinden yapılmıştır. Mülakat sonucunda elde edilen veriler not alınarak üçüncü bölümde yazılmış ve son olarak bulguların değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, örneklem çerçevesinde değerlendirilen gıda işletmelerinde iş analizlerinin var olduğu, eğitim ve geliştirme faaliyetlerini uyguladıkları tespit edilmiştir. İş analizlerinin eğitim ve geliştirme faaliyet ve programlarında dikkate alınması durumunda işletme çalışanlarının performansının arttığı, işletme başarısının da buna bağlı olarak arttığı sonucu ortaya çıkarılmıştır.
This analysis aims to determine how much business investigation of Söğütlü food businesses is taken into consideration while training and development activities are carried out, and to determine the effect of this situation on business success. In the first part of the research, job analysis is discussed from a conceptual perspective. In the second part, the concept of education and development is evaluated within the framework of the subject of the thesis. In the third and last part, the research findings and results are emphasized. In this study, a structured interview was chosen as the data collection tool. The interview questions were prepared in a 14-question format as a result of the literature review. Interviews were conducted face-to-face and by telephone. Interviews were conducted over 7 food businesses operating in Söğütlü. The data obtained as a result of the interview were noted down and written in the third part, and finally, the findings were evaluated. The results of this study, it has been determined that there are business analyzes in the food businesses evaluated within the framework of the sample and they implement training and development activities. If job analyzes are taken into account in training and development activities and programs, it is figured that the performance of the employees of the enterprise increases and the success of the establishment increases consequently.