Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çok katlı betonarme binaların kiriş ve kolonlarında CFRP donatı davranışlarının modelsel olarak incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Kemalettin Yılmaz
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:49:18Z
dc.date.available 2022-01-28T08:49:18Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Ghafoori, Faiysal. (2021). Çok katlı betonarme binaların kiriş ve kolonlarında CFRP donatı davranışlarının modelsel olarak incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97234
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Son zamanlarda meydana gelen depremler, yangınlar ve doğa afetleri mevcut yapıların bu tür problemlere karşı güvenli olmadığını ve bu afetlere karşı daha da geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu sebepten dolayı can ve mal kayıplarını en aza indirilebilmek için tehlike altındaki çok sayıda yapının kısa sürede güçlendirilebilmesi veya yeni malzeme ve metodların kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle etkili ve hızlı uygulanabilir yöntemlere ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra, betonarme binalarında çelik donatıların korozyonu betonarme elemanlarının dayanım kaybına yol açmaktadır. Çelik donatıların korozyonu sebebiyle betonarme yapıların güvenirliliğini azaltmaktadır. Bu nedenle çelik yerine kullanılabilecek yeni malzemeye ihtiyaç duyulmuştur CRFP'nin kullanılmasındaki amaç; oluşacak olan afetin büyüklüğü göz önüne alınarak, mevcut binaların deprem esnasında ve sonrasında oluşacak can ve mal kayıplarının en aza indirmek. Bu çalışmada SAP2000 programını kullanarak 18 katlı ticari bir binayı CFRP ve çelik donatı takviyeli olarak modellenmesi ve aralarındaki farklılıkların incelenmesi amaçlanmıştır. Farklı kiriş-kolon kesitleri ve yük kombinasyonları tanımlayarak modellerin kritik durumları incelenmiştir. Sonuçlara göre: kesit alanı olarak, CFRP kullanılan modelde Çelik donatı 'ya kıyasla %10 daha az donatıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte Kiriş boyutlarında %10 ve kolon boyutlarında %5 azalma gözlenmiştir. CRFP'nin çeliğe göre kıyaslandığında boyut azalması çok fazla olmadığından dolayı çok önem göstermiyor. CRFP donatının çelik donatıya göre mukavemeti yüksektir. Ama CRFP'nin akma dayanımı olmadığından dolayı kopma gerilmesine kadar şekil değiştirmeye devam eder ve bir anda kopar. CRFP'nin bir anda kopması sonucunda binanın yıkılmasına sebep olacaktır. Tasarım yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Bununla birlikte CFRP kütle ağırlığı binada Çelik donatı 'ya kıyasla %20 daha azaldığı hesaplanmıştır.
dc.description.abstract Keywords: Performance, period, flexibility, strength, CFRP, steel bar, beam and column The recent earthquakes, fires and natural disasters show that existing structures are not safe against these types of problems and shows their further development against these disasters. For this reason, in order to minimize the loss of life and property, it is necessary to strengthen many endangered structures in a short time or to use new materials and methods. Therefore, effective and fast applicable methods are needed. In addition, due to corrosion of steel in reinforced concrete buildings, it causes the reinforced concrete elements strength loss due to the loss of mass after a certain period of time. Therefore, a new material that can be used instead of steel was needed. Purpose of using CRFP; To minimize the loss of life and property of existing buildings during and after the earthquake, taking into account the magnitude of the disaster that will occur. In this study, it is aimed to model an 18-storey commercial building as CFRP and steel reinforcement using the SAP2000 program and to examine the differences between them. Critical situations of the models are examined by defining different beam-column sections and load combinations. According to the results, the model using CFRP requires 10% less reinforcement than steel reinforcement as cross-sectional area. However, 10% reduction in beam dimensions and 5% reduction in column dimensions were observed. Since the size reduction of CRFP is not much compared to steel, it does not show much importance. The strength of CRFP reinforcement is higher than steel reinforcement. But since CRFP has no yield strength, it continues to change shape until tensile stress and ruptures for a moment. It will cause the building to collapse as a result of the sudden rupture of the CRFP. It is one of the issues that should be considered before designing. However, it has been calculated that the CFRP mass weight is reduced by 20% in the building compared to steel reinforcement.
dc.format.extent xi, 83 yaprak : grafik, resim, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Performans
dc.subject periyot
dc.subject eğilme
dc.subject dayanıklılık
dc.subject CFRP
dc.title Çok katlı betonarme binaların kiriş ve kolonlarında CFRP donatı davranışlarının modelsel olarak incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Malzemesi Bilim Dalı
dc.contributor.author Ghafoori, Faiysal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/