Açık Akademik Arşiv Sistemi

Fındık zürufu ve GYTJA'dan in-vitro çoğaltılmış bitkiler için alıştırma toprağı geliştirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Saim Özdemir
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:49:13Z
dc.date.available 2022-01-28T08:49:13Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Özdemir, Merve. (2021). Fındık zürufu ve GYTJA'dan in-vitro çoğaltılmış bitkiler için alıştırma toprağı geliştirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97223
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Atık kaynaklı yeni yetiştirme ortamı bileşenlerinin (fındık zürufu+gyttja) dört süs bitkisi türünün (Rosa hybridae, Loropetalum chinense, Aloa vera, Hylocereus undatus) in vitro olarak çoğaltılmış bitkilerinin dış ortama alıştırılması aşamasındaki etkileri değerlendirilmiştir. Fındık zürufu saksı toprağı ana bileşeni, gyttja bitki büyümesine etkili katkı maddesi olarak denenmiştir. Çalışılan tüm fındık zürufu + gyttja saksı yetiştirme ortamı kombinasyonlarının fitotoksisite test sonuçları, kontrol olarak kullanılan standart cocopeat karışımı sonuçlarına istatistiki olarak benzer bulunmuştur. Fındık zürufu+gyttja kombinasyonlarına dikimi yapılan bitkilerin mortalite oranları cocopeat kontrol uygulamasına benzer olarak Rosa hybridae ve Loropetalum chinense türlerinde, sukulent türler Aloa vera ve Hylocereus undatus'a göre daha yüksek oranda gerçekleşmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular gyttjanın fındık zürufuna %2 ve %5 oranında karıştırılmasının; hayatta kalma oranı, bitki boyu, sürgün ve kök kuru biyokütlesi ile Dickson kalite indeksi üzerinde test edilen tüm bitki türleri için benzer etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Elde edilen sonuçlara göre, fındık zürufu ve gyttjanın, spesifik bitki türleri için önceden test edildikten sonra en uygun karışım dozları tespit edilerek ex vitro bitkilerin alıştırma aşamasında, saksı yetiştirme ortamı bileşeni olarak başarıyla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstract The influence of a new waste resources pot growing medium(hazelnut husk + gyttja) on the acclimatization success of in vitro produced plants of four ornamental species (Rosa hybridae, Loropetalum chinense, Aloa vera, Hylocereus undatus) was assessed. Hazelnut husk was considered as a main substrate component and gyttja was plant growth promoter. Phytotoxicity test results for all the combination of hazelnut husk-gyttja pot growing medium studied was similar to the standard cocopeat mixture used as control. Mortality rate of transplanted plantlets on either hazelnut husk or gyttja substrates or standard cocopeat were higher for woody species Rosa hybridae and Loropetalum chinense compared to the succulent species Aloa vera and Hylocereus undatus. Findings of this study demonstrated that incorporation of gyttja into the hazelnut husk at a rate of 2% and 5% had similar effects on survival rate, plant height, shoot and root dry biomass, and Dickson Quality Index for all tested plant species, with to the cocopeat control plants. Therefore, hazelnut husk and gyttja could be successfully used as pot growing medium for ex vitro acclimatization, after pre-tested for the specific plant species.
dc.format.extent ix, 48 yaprak : grafik, resim, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject In vitro bitki
dc.subject saksı yetiştirme ortamı
dc.subject odunsu türler
dc.subject sukulent türler
dc.subject hayatta kalma oranı
dc.title Fındık zürufu ve GYTJA'dan in-vitro çoğaltılmış bitkiler için alıştırma toprağı geliştirilmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Özdemir, Merve
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/