Açık Akademik Arşiv Sistemi

İnelastik deformasyonlar için ortotropik akma yüzeyi modellemesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mehmet Fırat
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:42:45Z
dc.date.available 2022-01-28T08:42:45Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Selen Kılıçaslan, Elif Sıla. (2020). İnelastik deformasyonlar için ortotropik akma yüzeyi modellemesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97114
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, polinom türü akma fonksiyonlarından Soare tarafından geliştirilen dördüncü dereceden polinom türü bir akma fonksiyonu (Poly4) seçilmiş ve bu fonksiyonun AISI (304) ostenitik paslanmaz çelik sacın anizotropik davranışını modelleyebilme kabiliyeti değerlendirilmiştir. Çalışmada, ilk olarak malzemenin akma gerilmesi oranı ve Lankford (anizotropi) katsayılarının düzlemsel değişimleri tahmin edilmiş ve ardından dikdörtgen bir kabın derin çekme simulasyonları gerçekleştirilmiştir. Kriterin performansının değerlendirilmesinde referans olarak geleneksel kuadratik Hill48 kriteri kullanılmıştır. Hill48 ve Poly4 akma kriterleriyle gerçekleştirilen sonlu eleman analizlerinden parçanın üç yöndeki kalınlık dağılımları (hadde yönüne paralel, diyagonal ve dik) ve taban geometrisi tahmin edilmiş, tahmin sonuçları deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalardan Poly4 akma kriterinin malzeme anizotropisini doğru bir şekilde tanımlayabildiği görülmüştür.
dc.description.abstract In this study, the fourth-order polynomial yield criterion (Poly4) developed by Soare was selected from the polynomial yield functions and its modelling capability of anisotropic behavior of AISI (304) stainless steel sheet was examined. Firstly, planar variations of the yield stress ratios and Lankford (anisotropy) coefficients of the material were predicted, and then deep drawing simulations of a rectangular cup were performed by using this criterion. Conventional quadratic Hill48 yield criterion was used as a reference yield criterion in the evaluation of the performance of Poly4 criterion. Thickness distributions of the part in three directions (rolling, diagonal and transverse) and the flange geometry of the cup were predicted from the simulations performed with Hill48 and Poly4 yield criteria and the predicted results were compared with experimental results. It was shown from the comparisons that Poly4 yield criterion can accurately describe the anisotropic behavior of the material.
dc.format.extent ix, 41 yaprak : grafik, tablo; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Polinom tipi akma fonksiyonu
dc.subject AISI-304 paslanmaz çelik
dc.subject Sonlu eleman analizi
dc.subject Diktdörtgen kap derin çekme
dc.title İnelastik deformasyonlar için ortotropik akma yüzeyi modellemesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Eğitimi Anabilim Dalı
dc.contributor.author Selen Kılıçaslan, Elif Sıla
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/