Açık Akademik Arşiv Sistemi

Göl soğanı (leucojum aestivum l.) bitkisinden bazik ekstraksiyon yöntemi ile galantamin izolasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa Zengin
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:42:38Z
dc.date.available 2022-01-28T08:42:38Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Akdoğan, Serkan. (2020). Göl soğanı (leucojum aestivum l.) bitkisinden bazik ekstraksiyon yöntemi ile galantamin izolasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97101
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, doğal ortamda yetişen göl soğanı(Leucojum Aestivum L.) yaprakları toplanarak kurutuldu ve öğütülerek toz haline getirildi. Elde edilen tozdaki galantamin miktarı, HPLC cihazı aracılığıyla belirlendi. Daha sonra bu galantamini ekstrakte etmek için çözücü ve metotlar üzerinde çalışıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde göl soğanı yaprağı içerisinde bulunan galantaminin yüzde 95 ine kadar miktarı alındı ve endüstriyel kullanım formuna getirildi. Bu tez çalışmasında; değerlendirilmek üzere her yıl yurt dışına ihraç edilen göl soğanı yapraklarının ülke içerisinde değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Sonuç olarak tüm ekstraksiyon şartları belirlenmiş ve endüstriyel olarak üretim yapılabileceği tespit edilmiştir.
dc.description.abstract In this study, leaves of lake onion (Leucojum Aestivum L.) grown in natural habitat were collected, dried and ground into powder. The amount of galantamine in the powder obtained was determined by HPLC device. Then, the solvent and methods for extracting this galantamine were studied. As a result of the studies, up to 95 percent of the galantamine contained in the lake onion leaf was taken and brought into industrial use form. In this thesis; it is aimed to use the lake onion leaves that are exported every year to be evaluated within the country. As a result, all extraction conditions were determined and it was determined that industrial production could be made.
dc.format.extent xi, 46 yaprak : grafik, resim, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Göl Soğanı
dc.subject Leucojum Aestivum L.
dc.subject Galantamin
dc.subject Göl Soğanı Ekstraksiyon
dc.subject Alzheimer
dc.title Göl soğanı (leucojum aestivum l.) bitkisinden bazik ekstraksiyon yöntemi ile galantamin izolasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı
dc.contributor.author Akdoğan, Serkan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/