Açık Akademik Arşiv Sistemi

Farklı Ortamlardan İzole Edilen Mayaların Biyokontrol Ajan Olarak Kullanım Potansiyellerinin Araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Arzu Çağrı Mehmetoğlu
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:42:33Z
dc.date.available 2022-01-28T08:42:33Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Türkoğlu, Serap. (2020). Farklı Ortamlardan İzole Edilen Mayaların Biyokontrol Ajan Olarak Kullanım Potansiyellerinin Araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97090
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Hasattan sonra mavi küflenmeye neden olan Penicillium expansum patojenik küfünün kontrolü taze meyve endüstrisinde elma için önem arz etmektedir. Bu sebeple hem fungisit kullanımını azaltmak hem de ekonomik kayıpları aza indirmek için alterntaif bir yöntem olan antagonist mayaların biyokontrol ajanı olarak kullanımı önerilmektedir. Bu çalışmada ise farklı meyveler üzerinden izole edilen maya suşlarından antagonist özelliği yüksek maya suşu seçilmiştir. Seçilen Cryptococcus albidus suşunun 4 7 ve 9 log kob/g konsantrayonları elma üzerinde açılan yaklaşık 3 mm çapındaki deliklere inoküle edildi ve 10 dakika bekledikten sonra P.expansum küfü (4 log kob/g) inoküle edilmiştir. Elmalar steril kaplarda 4, 10, 15 ve 25 °C ile birlikte %85 ve 95 bağıl nem değerlerinde depolanarak her 7 günde bir maya ve küf sayımı yapılmıştır. Açılan delikler etrafında oluşan çürüme çapı da depolamanın 40. gününde ölçülmüştür. Depolama sonunda yapılan toplam maya/küf analizi sonucuna göre sıcaklık ve nem değeri arttıkça küf miktarında azalma olduğu görülmüştür. Örneğin maya kültürü uygulanmamış elmalarda küf miktarı 8,86 log_10⁡〖kob/g 〗dozuna kadar çıkarken en yüksek maya dozunda 6,95 log kob/g küf dozuna ulaşmıştır. Bu değerler en düşük sıcaklıkta depolama şartlarında görülürken sıcaklık arttıkça küf gelişimi baskılanmıştır. Uygulanan parametreleri göz önüne aldığımızda depolama zamanı- depolama sıcaklığı ile depolama zamanı-maya sayısının küf inhibisyonunda birlikte etkili olduğu görülmektedir (p<0,05). Depolama sıcaklığı, nem ve depolama zamanının ortak etkileşiminin de yine küf gelişimi üzerine inhibisyon etkisi mevcuttur (p<0,05). Çalışmamızda maya kültürü uygulanmamış elmalara göre 7 ve 9 log kob/g maya kültürü uygulanan elmalarda çürüme çapı 0,5 – 0,7 cm'ye kadar düşüş göstermiştir. P. expansum sayısında ve çürüme çapında düşüş gösteren ideal sıcaklık 4-15 °C'de %95 nem değerinde 7-9 log kob/g maya konsantrasyon varlığında görülmüştür. Analiz sonuçlarına göre seçilen maya suşunun belirlenen parametrelerde P.expansum küfü üzerinde in vivo ve in vitro şartlarda antagonisttik etki gösterdiği saptanmıştır
dc.description.abstract Keywords: Antagonistic yeast, biocontrol, apple The control of Penicillium expansum pathogenic mold causing blue mold spoilage on apple is an important problem for apple is fruit industry. For this reason, the application of antagonist yeasts, which is an alternative method, is recommended to be used as biocontrol agents in order to reduce the use of fungicides and to minimize economic losses. In this study, yeast strains with high antagonist properties were selected from Cryptococcus albidus strains isolated from different fruits. 4 7 and 9 log cfu/g of the selected yeast strain were inoculated into approximately 3 mm diameter holes drilled on the apple and P.expansum mold (4 log cfu/g) was inoculated after 10 minutes. Apples were stored in sterile containers at 4, 10, 15 and 25 ° C with 85% and 95% relative humidity and yeast and mold were counted every 7 days. The diameter of rot formed around the drilled holes was measured on the 40th day of storage. According to the results of the total yeast mold analysis performed at the end of the storage, it was seen that the amount of mold decreased as the temperature and humidity increased. For example, while the amount of mold in apples without yeast culture was increased up to 8,86 log_10⁡〖cfu/g〗, it reached 6.95 log cfu/g mold at the highest yeast dose. While these values are observed in the lowest temperature storage conditions, mold growth is suppressed as the temperature increases. Considering the applied parameters, it is seen that storage time-storage temperature and storage time-yeast amount are effective together in mold inhibition (p<0,05). The interaction of storage temperature, humidity and storage time also has an inhibition effect on mold growth (p<0.05). In our study, the diameter of spoilage decreased to 0.5 - 0.7 cm in 7 and 9 log cfu/g yeast cultured apples compared to the apples without yeast culture. The ideal temperature, which showed a decrease in the count of P.expansum and the diameter of rot, was observed in the presence of 7-9 log cfu/g yeast concentration at 95% humidity at 4-15 °C. According to the analysis results, it was determined that the selected yeast strain had an antagonistic effect on P.expansum mold in the determined parameters in vivo and in vitro conditions.
dc.format.extent xi, 62 yaprak : grafik, tablo; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Antagonisttik maya
dc.subject biyokontrol
dc.subject elma
dc.title Farklı Ortamlardan İzole Edilen Mayaların Biyokontrol Ajan Olarak Kullanım Potansiyellerinin Araştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.contributor.author Türkoğlu, Serap
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/