Açık Akademik Arşiv Sistemi

Elektronik cihazlarda kablosuz güç aktarım tasarımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ertan Yanıkoğlu
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:42:30Z
dc.date.available 2022-01-28T08:42:30Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation İspir, Barış. (2020). Elektronik cihazlarda kablosuz güç aktarım tasarımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97085
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzde elektronik cihazların artması ile birlikte bu cihazların şarj edilmeleri konusu da önemli bir noktaya gelmiştir. Elektronik cihazların şarj edilmesinde kullanılan kablolu yöntemler yavaş yavaş yerini kablosuz şarj yöntemlerine bırakmaktadır. Elektronik cihazların kablosuz olarak birbirlerine enerji aktarmaları mümkündür. Kablosuz enerji aktarımında ana faktör olan verici (Tx) ve alıcı (Rx) blokları mevcuttur. Bu blokların birbirleri ile uyum içinde çalışması performans ve verimlilik açısından son derece önemlidir. Dünya endüstrisinin büyük, küçük bütün markalarının ortak amacı olan tüm kablosuz cihazların ve kablosuz güç kaynaklarının dünya çapında uyumluluğu üzerine oluşturulan bir Qi standardı vardır. Tezde, kablosuz şarjın verici bloğu için yapılacak olan elektronik kart tasarımı Qi standardına uygun olarak yapılarak yine Qi standardına sahip alıcı bloğuna sahip bir elektronik cihaz ile şarj edilebilmektedir. Kablosuz güç iletim teknolojisi ile kabloların kullanımı yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. Böylece elektronik cihazların tüm kullanıcılar için mobilitesi, rahatlığı ve güvenliği artmaktadır. Kablosuz güç aktarımı, ara bağlantı kablolarının uygunsuz, tehlikeli veya mümkün olmadığı elektrikli cihazlara güç sağlamak için kullanışlıdır.
dc.description.abstract Keywords: Wireless power transmission, Qi, transmitter, receiver Nowadays, with the increase of electronic devices, the issue of their charging has come to an important point. Wired methods for charging electronic devices are gradually being replaced by wireless charging methods. It is possible to wireless charge the electronic devices. There are transmitter (Tx) and receiver (Rx) blocks, which are the main factors in wireless energy transmission. It is very important for these blocks to work in harmony with each other in terms of performance and efficiency. There is a Qi standard which is formed on the compatibility of wireless devices with each other. In this study, this standard will be mentioned and a wireless charger that complies with this standard will be designed. Thus, the designed device will be able to charge all Qi-compatible devices.. The use of cables will be eliminated, with wireless power transmission technology. This will increase the mobility, convenience and safety of electronic devices for all users. The discomfort and danger of connection cables with wireless power transmission will be eliminated.
dc.format.extent x, 46 yaprak : grafik, tablo; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kablosuz güç aktarımı
dc.subject Qi
dc.subject verici
dc.subject alıcı
dc.title Elektronik cihazlarda kablosuz güç aktarım tasarımı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.contributor.author İspir, Barış
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/