Açık Akademik Arşiv Sistemi

Parametrik Kalıp Tasarımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim üyesi Osman Hamdi Mete
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:42:04Z
dc.date.available 2022-01-28T08:42:04Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Özdemir, Harun. (2020). Parametrik Kalıp Tasarımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97013
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, otomotiv sektöründe kalıp tasarım süreçlerinin kısaltılması ve bu süreçte tasarım kalitesinin nasıl arttırılacağı araştırılmıştır. Kalıp tasarım süreçlerinin kısaltılması için bilgisayar destekli tasarım programlarından birisi olan Catia programı kullanılarak parametrik setlerin oluşturulması tasarım sürelerinin kısalmasına, tasarım hatalarının önüne geçilmesine ve en önemlisi kalıp tasarımlarının hızlıca güncellenebileceği belirlenmiştir. Günümüz dünyasında hızla gelişmekte olan otomotiv sektörü onlarca yeni modeli ile ürünlerini tüketicilerin hizmetine sunmaktadırlar. Bu konuda Türkiye'de de hızla gelişmekte olan sektör, üretim adetlerini 1.000.0000 adet/yıl üzerine çıkarmıştır. Bir yandan otomotiv sektörü gelişirken, bir yandan da hem dünyada hem ülkemizde kalıpçılık sektörü de hızlıca gelişmektedir. Yeni üretilen otomobil modelleri ile ortaya çıkan agresif formlar, keskin hatlar, yeni nesil malzemeler vs. kalıpçılık sektörünü zorlamaktadır. Bütün bunların yanında artan rekabet koşulları göz önüne alındığında hem kalite beklentileri hem de zaman baskısı kalıp üreticileri üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadırlar. Bunların aşılması için dünya genelinde 1990 yıllardan itibaren, ülkemizde ise 2000'li yılların başından itibaren yaygın biçimde kullanılan bilgisayar destekli tasarım programlarının kullanımı yaygınlaşmıştır. Ülkemiz otomotiv endüstrisinde Saç metal parçaların ve Trim parçalarının kalıp tasarımlarında kullanılan CAD programlarına bakıldığında Catia V5 , NX-Siemens, Pro-Engineer, Solidworks, Top Solid vs. olduğunu görmekteyiz. Kalıpçılık sektörü incelendiğinde tasarım süreçlerini iyileştirmek için bir arayış içerisinde olduğu bilinmektedir. Bu süreçlerin iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların niteliğine bakıldığında bir takım eksikler gözlemlenmiştir. Yaptığımız bu çalışmada kalıp tasarımımızı 2D sketch ortamında çizgi ve noktaların yönetilmesi ile hızlıca düzenleyebilecek ve bu değişikliklerin 3D ortamında hızlıca güncellenmesini sağlayacak Parametrik Kalıp Tasarımı kavramı üzerinde bazı geliştirmeler tartışmaya açılmıştır. Bu çalışma ile birlikte kalıp tasarımı ve uygulamalarında parametrik tasarım yöntemi ile kalıp standart parçalarının, ana sanayi döküm ve çelik konstrüksiyon mekanik standartlarının hızlıca modellenmesi için geliştirme önerileri sunulmuştur.
dc.description.abstract In this study, it was investigated how to shorten the die design processes in the automotive sector and increase the design quality in this process. In order to shorten the die design processes, it was determined that using Catia program which is one of the computer aided design programs, creating parametric sets, shortening the design times, avoiding design errors and most importantly, the die designs can be updated quickly. In today's world, the rapidly developing automotive sector offers its products to consumers with dozens of new models. In this regard the rapidly developing automotiv sector in Turkey, the 1.000.0000 Total production units / year has brought on. On the one hand, the automotive sector is developing and on the other hand, the mold sector is developing rapidly both in the world and in our country. Aggressive forms, sharp lines, and new generation materials that have emerged with the newly produced automobile models are pushing the mold sector day by day. Moreover, given the increasing competition conditions, both quality expectations and time pressure have negative effects on the mold manufacturers. In order to overcome these problems, the use of computer-aided design programs, which have been widely used since the 1990s and in Turkey since the beginning of the 2000s, has become widespread throughout the world. In the automotive industry of Turkey, when looking at the CAD programs used in the mold design of sheet metal parts and trim parts, Catia V5, NX-Siemens, Pro-Engineer, Solidworks, Top Solid etc. We see that. When the mold sector is examined, it is known that it is in search of improving the design processes. When we look at the quality of the studies to improve these processes, some deficiencies were observed. In this study, some improvements on the concept of Parametric Mold Design, which will be able to edit our mold design in 2D sketch environment by managing the lines and points quickly and enable these changes to be updated in 3D environment, have been discussed. In this study, development proposals for rapid modeling of mold standard parts, main industrial casting and steel construction mechanical standards are presented with parametric design method in mold design and applications.
dc.format.extent viii, 37 yaprak : grafik, tablo; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Saç metal kalıp tasarım
dc.subject Parametrik kalıp tasarımı
dc.subject Catia
dc.title Parametrik Kalıp Tasarımı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İmalat Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.contributor.author Özdemir, Harun
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/