Açık Akademik Arşiv Sistemi

Statehood and state fragılıty ın south Sudan sınce 2011

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Osama Amour
dc.date.accessioned 2022-01-27T13:13:27Z
dc.date.available 2022-01-27T13:13:27Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Bilali, Brahima. (2020). Statehood and state fragılıty ın south Sudan sınce 2011. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96941
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bağımsızlık sonrası dönemde Güney Sudan devletinin çökmekte olduğunu ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, bu çalışma bağımsızlıktan sonra Güney Sudan'da devlet kırılganlığının altında yatan olası dinamikleri veya faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın bulguları, Güney Sudan'da devlet kırılganlığına sebep olan beş ana faktörü ortaya koymaktadır. Birincisi, Güney Sudan devleti iç egemenliğinin sürdürülmesinde büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Dış sınırlarının bazı kısımları kontrolünü edemezken iç sınırlarını da düzene koyamamıştır. Ülke, dışarıdan yardım almadan vatandaşlarına temel hizmetler sunma konusunda yetersizlik göstermiş ve benimsenecek yönetim biçimi konusunda ulusal fikir birliği bulunmadığı için iç bölünmelerle karşı karşıya kalmıştır. İkincisi, şiddetin kontrol altına alınamaması, güvenlik sektörü reformunun başarısızlığı ve döngüsel şiddet eylemlerine karşı sürekli mağdur kalması sebeplerinden dolayı bir güvenlik çöküşü yaşamıştır. Üçüncüsü, kurumsal ve politik açıdan bakıldığında, esas olarak kleptokrasi yönetim biçiminin ağır basması, ulusal liderler arasındaki devamlı güç mücadelesi olması ve geçmiş kurtuluş mücadelesinin mirasının hesap verebilirlik ve iyi yönetişim üzerindeki kötü etkisi nedeniyle ülke, istikrarlı ve güvenilir yapılardan yoksun olmuştur. Dördüncüsü, ülkenin ekonomik yapıları kaynak laneti, rantçı ve kleptokratik uygulamalar ve çok düşük bir azgelişmişlik ile lekelenmiştir. Son olarak, Güney Sudan'ın sosyal temelleri dikey ve yatay zayıflıklar ile karşı karşıya kalmıştır. Yatay olarak, kendilerini ortak bir vatandaşlıkla ilişkilendirmekten ziyade etnik kökenleriyle birlikte tanımlama eğiliminde olan vatandaşlar arasındaki sosyal uyum eksikliğinden dolayı ülkede bir kimlik krizi yaşanmıştır. Dikey olarak, devlet-toplum ilişkileri, bir yandan, elitlerin temel hizmetlerin sağlanmasını garanti etmek için sosyal kalkınmaya yatırım yapma yetersizliği veya isteksizliği ve diğer yandan da karşılanmamış sosyal beklentileri karşısında hayal kırıklığına uğramış vatandaşlar tarafından kötü yönde etkilenmiştir.
dc.description.abstract SUMMARY
dc.format.extent V, 127 yaprak ; 30 cm.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject South Sudan
dc.subject Statehood
dc.subject State Fragility
dc.subject Post-independence
dc.subject Instability
dc.title Statehood and state fragılıty ın south Sudan sınce 2011
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı
dc.contributor.author Bilali, Brahima
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/