Açık Akademik Arşiv Sistemi

E-fatura uygulamalrına serbest muhasebeci mali müşavirlerin bakışı: Ampirik bir çalışma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Işıl Ayas
dc.date.accessioned 2022-01-27T13:13:01Z
dc.date.available 2022-01-27T13:13:01Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Özdemir, Hüseyin Tolga. (2020). E-fatura uygulamalrına serbest muhasebeci mali müşavirlerin bakışı: Ampirik bir çalışma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96881
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Küreselleşme ile birlikte bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, firmalar arasındaki artan rekabet koşulları, teknolojik gelişim ve dönüşüm işletmelerin üretim süreçlerini etkilediği kadar belgelendirme süreçlerinde değişime de neden olmuştur. Maliyet ve zaman açısından tasarruf sağlamak amacıyla faturalaşma süreçlerinde değişim ve dönüşüm gerçekleşmiştir. Kâğıt faturalar yerini elektronik faturalara bırakmıştır. E-fatura, bir ticari malın satımı veya verilen bir hizmetin karşılığı olarak alıcı ile satıcı arasında gerçekleştirilen faturalaşma işlemlerinin kâğıt ortamdan elektronik ortama taşınması olarak ifade edilebilir. Bu sayede düzenlenen faturaların alıcı olan tarafa gönderilmesi, saklanması ve gerek görüldüğü takdirde ibraz edilmesi gibi durumlar elektronik ortamda gerçekleşmektedir. Mali müşavirler hiç şüphesiz e-uygulamaların kullanıcıları arasında önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple mali müşavirlerin e-fatura hakkındaki görüşleri ve e-faturaya bakış açıları oldukça önemlidir. Yapılan bu çalışma ile SMMM'lerin e-fatura sistemine geçilmesi ile birlikte karşılaşmış oldukları sorunları belirleyerek bu sistemin daha verimli hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla olasılığa dayalı olmayan kolayda örneklem yöntemi kullanılarak Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıtlı 280 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre mali müşavirler; vergi mükelleflerine e-fatura ile ilgili gerekli eğitimlerin verilmediğinden kendi iş yüklerinin arttığını, e-fatura ile birlikte mükelleflerin kırtasiye giderlerinin azaldığını fakat kendilerinin kırtasiye giderlerinin arttığını beyan etmişlerdir. Şehirlerarası yapılan ticarette düzenlenen faturalar alıcıya kargo yolu ile gönderilirken e-fatura sistemi ile birlikte maliyet ve zaman açısından tasarruf sağlanabileceği konusunda mali müşavirler fikir birliğine varmıştır. Ayrıca mali müşavirler e-fatura ile birlikte vergi kayıp ve kaçaklarının önleneceğini ve naylon fatura kullanım riskinin büyük ölçüde azalacağını belirtmişlerdir.
dc.description.abstract SUMMARY
dc.format.extent VIII, 90 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject E-fatura
dc.subject Mükellef
dc.subject Serbest muhasebeci mali müşavir
dc.subject Sakarya
dc.title E-fatura uygulamalrına serbest muhasebeci mali müşavirlerin bakışı: Ampirik bir çalışma
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Maliye Anabilim Dalı
dc.contributor.author Özdemir, Hüseyin Tolga
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/