Açık Akademik Arşiv Sistemi

D vitamini ve anjiopoetik faktörlerin preeklamptik ve sağlıklı gebelerdeki düzeyinin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mehmet Akdoğan
dc.date.accessioned 2022-01-27T12:57:01Z
dc.date.available 2022-01-27T12:57:01Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Aydın, Sükeynet. (2020). D vitamini ve anjiopoetik faktörlerin preeklamptik ve sağlıklı gebelerdeki düzeyinin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96828
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract GİRİŞ VE AMAÇ: Patogenezi halen tam olarak aydınlatılmamış bir gebelik komplikasyonu olan preeklampsi, gelişmiş ülkelerde maternal/fetal morbidite ve mortalitesi yüksek seyreden hastalıklar arasındadır. Literatürde D vitamini eksikliğinin gebe kadınlarda daha sık görüldüğü ve preeklampsili gebelerde D vitamini eksikliğinin değerlendirildiği çalışmaların çelişkili sonuçlara sahip olduğu görülmektedir. Bu çelişkiler göz önünde bulundurularak çalışmamızda preeklampsi ile komplike olmuş gebelerde Vitamin D ve anjiopoetik faktörlerin düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 31 preeklampsi tanısı almış gebe ve 32 sağlıklı gebe dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundaki bireylerden alınan açlık kan numuneleri santrifüj edilip serum ve plazmalarına ayrıldı. Serum 25(OH)Vitamin D düzeyi Kemilüminesans (CLIA) yöntemiyle, TNF-α ve PIGF düzeyi Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) yöntemiyle, PCT düzeyi ise Elektrokemilüminesans (ECLIA) yöntemiyle ölçüldü. BULGULAR: Preeklamptik gebe grubunda 25(OH)Vitamin D ve PIGF düzeyi kontrol grubuna göre düşük (p<0,001), TNF-α ve PCT düzeyleri ise yüksek tespit edildi (p<0,001), (p<0,05). Anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak kabul edildi. TNF-α düzeyi ve AST, ALT değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir korelasyon bulundu (p=0,001). Anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak kabul edildi. Ayrıca PCT düzeyi ve PLT sayısı arasında da anlamlı pozitif bir korelasyon ortaya konmuştur (p=0,000). SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları preeklamptik gebelerde serum 25(OH)Vitamin D düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir. Anahtar Sözcükler: Preeklampsi, D Vitamini, Tümör Nekrozis Faktör Alfa, Plasental Büyüme Faktörü, Prokalsitonin.
dc.description.abstract INTRODUCTION: Preeclampsia, a complication of pregnancy whose pathogenesis is still not fully clarified, is among the diseases with high maternal/fetal morbidity and mortality in developed countries. In the literature, studies showing that vitamin D deficiency is more common in pregnant women and vitamin D deficiency is evaluated in pregnant women with preeclampsia, and there are conflicting results. Considering these contradictions, we aimed to evaluate the level of Vitamin D and angiopoietic factors in pregnant women complicated with preeclampsia. MATERIAL AND METHOD: 31 pregnant women diagnosed with preeclampsia and 32 healthy pregnant women who applied to Sakarya University Training and Research Hospital (SEAH) Obstetrics and Gynecology Clinic were included in the study. Fasting blood samples taken from individuals in the patient and control groups were centrifuged and divided into serum and plasma. Serum 25 (OH) Vitamin D level was measured by Chemiluminescence (CLIA) method, TNF-α and PIGF level were measured by Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) method and PCT level was measured by Electrochemiluminescence (ECLIA) method. RESULT: In the preeclamptic pregnant group, 25 (OH) Vitamin D and PIGF levels were lower (p <0.001) and TNF-α and PCT levels were higher than the control group (p <0.001), (p <0.05). Significance level was accepted as p <0.05. A statistically significant positive correlation was found between TNF-α level and AST, ALT values (p = 0.001). Significance level was accepted as p <0.05. In addition, a significant positive correlation was found between PCT level and PLT number (p = 0,000). CONCLUSION: The results of our study show that serum 25 (OH) Vitamin D levels are low in preeclamptic pregnant women. Keywords: Preeclampsia, Vitamin D, Tumor Necrosis Factor Alpha, Placental Growth Factor, Procalcitonin.
dc.format.extent x, 59 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Preeklampsi
dc.subject D Vitamini
dc.subject Tümör Nekrozis Faktör Alfa
dc.subject Plasental Büyüme Faktörü
dc.subject Prokalsitonin
dc.title D vitamini ve anjiopoetik faktörlerin preeklamptik ve sağlıklı gebelerdeki düzeyinin araştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
dc.contributor.author Aydın, Sükeynet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/