Açık Akademik Arşiv Sistemi

Barriers to be faced in transition to lean construction - Afghanistan

Show simple item record

dc.contributor.advisor Assist. Profesör Doktor Zeynep Yaman
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:31Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:31Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Omari, Ehsanullah Shaheedmal. (2021). Barriers to be faced in transition to lean construction - Afghanistan. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Instıtute of Social Sciences, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96778
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmanın hipotezi, "Yalın" kavramının optimal çözüm özelliğini, uygun performansı ve yalın inşaata katkıda bulunan tolere edilebilir kavramları ve Afganistan gibi bir ülkede yalın inşaata geçişte karşılaşılması gereken engelleri açıklamaktır. Yalın inşaat, boşa harcanan unsurları ortadan kaldırarak projelerin amaçlarına ve inşaat prosedürlerini doğru uygulamaya yönelik en uygun yoldur. Yalın inşaatın uygulanması için gerekli değişkenler belirlenmiş ve Likert ölçeğini kullanmak üzere 5 puanlık bir anket çalışması hazırlanmıştır. Yalın inşaat uygulamalarının yapılmadığı Afganistan'da inşaat şirketlerinde çalışan ve aktif olarak faaliyet gösteren mühendislik öğrencileri, mühendisler, uygulayıcılar ve yöneticiler tarafından yapılan anket çalışması örnek grubu oluşturmaktadır. Bu anket çalışması için elde edilen sonuç üzerinde Crosstab ve T-Testleri uygulanarak istatistiksel analiz yapılmıştır. Çalışmada anket verilerine uygulanan istatistiksel analizler sonucunda, pek çok ülkede yaygın olmasına rağmen yalın inşaatın henüz uygulanmadığı Afganistan gibi ülkelerde yalın üretim kültürünün yasalaşmasına engel olan değişken faktörlerin yanı sıra, yalın inşaata geçişte karşılaşılabilecek engellerin de neler olduğu belirlenmiştir. Edinilen bilgi verilerinden, çoğu organizasyonda proje yöneticileri ve takım çalışanları için resmi eğitimin mevcut olmadığı, çok az sayıda kuruluşun yalın kavramı hakkında kısmen bilgi sahibi olduğu, ancak bunu uygulamak için yeterli imkânlarının bulunmadığı ve yöneticilerin deneyimlerinin yalın yöntemin kuruluşlar içinde kullanımını sınırlar mahiyette olduğu anlaşılmaktadır. Bunun yanında, bazı kuruluşların, bu yöntemlerin yalın bir metodoloji olduğunun farkına vararak bazı yalın yöntemleri kullanmakta olduğu görülmüştür. Eldeki veriler, kuruluşların yalın inşaat felsefesi tarafından sağlanan ve bazı durumlarda kendi kuruluşlarına uygulanamayan yeni araç ve tekniklere direndiğini göstermektedir. Bu çalışmada, başarılı LC geçişinde karşılaşılması gereken bazı ana engeller değerlendirilmiştir. Yapılan ankette, katılımcılar bu engellerden önemli olarak gördükleri ilk dördünü şu şekilde sıralamışlardır: 1. Savaşın devam etmesi ve güvenliğin olmaması. 2. Yalın İnşaatın yeterince tanınmaması ve yeterli farkındalığın olmaması. 3. Medeniyet kültürü ve insani tutum konularında yaşanan problemler. 4. Üst yönetimde sorumluluk alma eksikliği
dc.description.abstract This study hypothesizes the being of Lean idea in an optimal way, suitable performance and tolerable concepts that contribute to Lean construction and explain the barriers to be encountered in transition to lean construction in a country such as Afghanistan. Lean construction (LC) is an optimal way in managing to gain the object of projects and the construction procedures by eliminating waste. For the implementation of the lean construction variables necessary determined and a questionnaire survey prepared to use the Likert scale in 5 points. The survey study done by engineering students, engineers, practitioners, and managers who are working in construction companies and actively operating in Afghanistan, where lean construction practices are not practiced, constitutes the sample group. Statistical analysis was done by applying Crosstab and T-Tests on the obtained result for this survey study. The statistical analyses identified the variable factors that prevent the enactment of Lean production culture in countries like Afghanistan in addition to the obstacles to be encountered in transition to lean construction Afghanistan, where lean construction is not yet applied despite it being prevalent in many countries. From the accumulated information data, it was found that formal training for project managers and coworkers is available in most organizations is not available. Very few organizations have some knowledge of the lean concept, but it is not sufficient for them to implement it, the managers' experience limits the usage of the lean method within the organizations. Moreover, some organizations already use some lean methods, firgure that these methods are lean methodology, however, the data indicated that the lean construction method is negligible. As well as the absence of knowledge and understanding of the lean concept, many organizations showed to be reluctant towards making any change, even if these changes will predominantly increase performance and better the quality and production standards and rules of their organization. The accumulated data suggest that organizations have resisted the new tools and techniques provided by the lean construction philosophy and in some cases, that is not applicable to their organization. This study assessed some of the main barriers which are to be faced to successful LC transition, and the respondents rated four of them as significant: 1. War and no security 2. Absence of enough lean awareness and recognition. 3. Civilization culture and human attitudinal matters 4. Senior management obligation.
dc.format.extent ix, 128 yaprak : grafik, tablo ; 30 cm.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Yalın İnşaat
dc.subject Yalın Başarı
dc.subject Lean Construction
dc.subject Lean Success
dc.title Barriers to be faced in transition to lean construction - Afghanistan
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Instıtute of Social Sciences, Civil Engineering,
dc.contributor.author Omari, Ehsanullah Shaheedmal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/