Açık Akademik Arşiv Sistemi

Siber dünyada hacker kültürü, hacktivizm ve bilişim suçları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Yaşar Suveren
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:25Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:25Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Sandilaç, Nurullah. (2021). Siber dünyada hacker kültürü, hacktivizm ve bilişim suçları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96765
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Enformasyon çağında yeniden biçim kazanan kapitalizmin yarattığı siber dünyada siber, suç, siber terör, siber savaş ile hacker, cracker, hacing, cracking kavramları ön plana çıktığı görülmektedir. Siber alanın aktörleri, direniş kimlikleri etrafında örgütlendiği anlaşılmaktadır. Bu aktörlerin bir kısmı geleneksel suçları bilgisayar vasıtasıyla işleyen siber suçlular, bir kısmı terörizmden beslenen siber teröristler bir kısmı da bilişim sistemlerinin mucitleri sayılan hackerlar ve hacktivistlerden oluşmakta ve kendi mücadelelerini verdikleri görülmektedir. Günümüzde birçok devlet tarafından hackerların eylemleri, suç olarak nitelendirilmekte ve buna göre yasal düzenlemeler ile tedbirler alınmaktadır. Sınırı kestirilemeyen bu yeni alanda devletlerde panik havası oluşturmuş ve kontrol altına almak için baskıcı tavırlar sergilemişlerdir. Otorite erkleri tarafından baskılandığını düşünen azınlık grupları, demokratik hak ve özgürlük savunucuları ise devletlerin yapılan tüm hukuki ve fiziksel tedbirlerin yurttaşları gözetlemek, izlemek ve denetim altına alabilmek için bir araç olarak kullanıldığını savunmaktadırlar. Bir anlamda devletler kendi insanları ile çatışmaya girmektedirler. Günümüzde hem devletlerin resmi görüşü hem de toplumsal algı açısından hacker kelimesine olumsuz anlamlar yüklenmekte ve çağrıştırmaktadır. Popüler olanın bir adım ötesine geçtiğimizde hackerlerin azılı birer suçlu, menfaat ve para peşinde koşan ya da basit bir hareket, duruş olarak değil, temel etik kuralları, dünyaya bakışları ve yaşam tarzları olduğunu yani bir kültürü temsil ettiğini, alt/karşı kültür olarak nitelendirildiğini görmekteyiz.
dc.description.abstract In the cyber world created by capitalism, which has reshaped in the information age, it is seen that the concepts of cyber, crime, cyber terrorism, cyber war and hacker, hacking, craking come to the fore. It is understood that the actors of the cyber space are organized around the identities of resistance. Some of these actors are cybercriminals who commit classical crimes through computers, some of them are cyber terrorists who feed on terrorism, and some of them are hackers and hacktivists, who are the inventors of information systems, and it is seen that they are fighting for themselves. Today, the actions of hackers are considered as crimes by many states and legal regulations and measures are taken. In this new area, the border of which cannot be predicted, the states created an atmosphere of panic and displayed oppressive attitudes to take it under control. Minority groups and defenders of democratic rights and freedoms, who think that they are oppressed by the authorities, argue that all legal and physical measures taken by the states are used as a tool to spy on, monitor and control citizens. In a sense, states conflict with their own people. Today, in terms of social perception, the word hacker has negative meanings and connotations. When we go one step beyond the popular, we see that hackers are not only criminals, pursuit of profit and money, or simply a movement or stance, but that they represent a culture and are described as a sub/counterculture.
dc.format.extent vii, 121 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Siber suç
dc.subject Siber savaş
dc.subject Siber terör
dc.subject Hacker kültürü
dc.subject Hacktivizm
dc.title Siber dünyada hacker kültürü, hacktivizm ve bilişim suçları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Sandilaç, Nurullah
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/