Açık Akademik Arşiv Sistemi

Psikolojik iyi oluş özelliklerinin yordayıcısı olarak affetme ve dini başa çıkma ilişkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Şentepe Lokmanoğlu
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:16Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:16Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation İşcan, Hilal. (2021). Psikolojik iyi oluş özelliklerinin yordayıcısı olarak affetme ve dini başa çıkma ilişkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96741
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmanın amacı psikolojik iyi oluş ile affetme ve dini başa çıkma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, tarama yöntemine uygun anket tekniği kullanılarak yapılan bir saha çalışması niteliğindedir. Araştırmanın örneklemini, yaşları 18 ile 66 arasında değişen 384 kişi (235 kadın ve 149 erkek) oluşturmaktadır. Veri toplanma sürecinde, Google Forms aracılığıyla oluşturulan anket formu Ekim 2020 tarihinde katılımcılara elektronik ortamda iletilmiştir. Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Affedicilik Ölçeği ve Dini Başa çıkma Ölçeğinden oluşan ankete ayrıca öznel dindarlık algısı ve son altı ay içerisinde karşılaşılan problemler soruları eklenmiştir. Verilerin analizi SPSS paket programı kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veriler t-test, ANOVA, Pearson Korelasyon Analiz teknikleri ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre psikolojik iyi oluş, dini başa çıkma ve affetme ile demografik değişkenler (cinsiyet ve sosyal çevre hariç) arasında bazı anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Buna göre yaş ve medeni durum ile psikolojik iyi oluş genel ve özerklik boyutu dışındaki diğer boyutlar, affetme ve dini başa çıkma arasında anlamlı farklılıklar bulgulanmıştır. Gelir durumu ile psikolojik iyi oluş, affetme ve dini başa çıkma arasında; eğitim durumu ile psikolojik iyi oluş ve olumlu dini başa çıkma arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırmanın sonucuna göre psikolojik iyi oluş ile affetme ve olumlu dini başa çıkma arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler; psikolojik iyi oluş ile olumsuz dini başa çıkma arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca affetme ile olumlu dini başa çıkma arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler; affetme ile olumsuz dini başa çıkma arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulgulanmıştır.
dc.description.abstract The aim of this study is to examine the relationship between psychological well-being and forgiveness and religious coping. The research is a field study conducted using the survey technique suitable for the screening method. The sample of the study consists of 384 people (235 females and 149 males) aged between 18 and 66. During the data collection process, the questionnaire form created via Google Forms was sent to the participants electronically in October 2020. The questionnaire, which consists of a Personal Information Form, Psychological Well-Being Scale, Forgiveness Scale, and Religious Coping Scale, also included subjective perception of religiosity and problems encountered in the last six months. SPSS package program was used for data analysis. The data obtained were analyzed by t-test, ANOVA, and Pearson Correlation Analysis techniques. According to the findings, some significant differences were obtained between psychological well-being, religious coping and forgiveness, and demographic variables (excluding gender and social environment). Accordingly, significant differences were found between age and marital status, psychological well-being, and other dimensions other than autonomy, forgiveness and religious coping. Between income status and psychological well-being, forgiveness and religious coping; A significant difference was found between educational status, psychological well-being and positive religious coping. According to the results of the research, there are positive significant relationships between psychological well-being, forgiveness and positive religious coping; Negatively significant relationships were found between psychological well-being and negative religious coping. In addition, positive significant relationships between forgiveness and positive religious coping; Negatively significant relationships were found between forgiveness and negative religious coping.
dc.format.extent ix, 139 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Psikolojik iyi oluş
dc.subject Affetme
dc.subject Dini başa çıkma
dc.subject psychological
dc.subject well-being
dc.title Psikolojik iyi oluş özelliklerinin yordayıcısı olarak affetme ve dini başa çıkma ilişkisi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı,
dc.contributor.author İşcan, Hilal
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/