Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların farklılıkla bir arada yaşama deneyimi (Bursa-Orhangazi örneği)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Handan Akyiğit
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:58:07Z
dc.date.available 2022-01-26T11:58:07Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Zor, Ayşegül. (2021). Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların farklılıkla bir arada yaşama deneyimi (Bursa-Orhangazi örneği). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96713
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Suriye'de 9 yıldan beri devam eden çatışma ortamı, insanlar için yaşanabilir yerleri yaşanmaz kılmış, milyonlarca insanın yerinden olmasına sebep olmuştur. Güvenlik endişeleri nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, bugün dünyadaki en fazla sayıdaki mülteci grubunu oluşturmaktadır. Türkiye ise 3,6 milyon Suriyeliye kapılarını açarak dünyanın en fazla sayıda Suriyeli barındıran ülkesi olmayı sürdürmektedir. Göç eden bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan farklı bir yaşam tarzıyla karşılaştıkları düşünüldüğünde bu sürecin onlar için birçok yeni mücadele alanı oluşturacağı açıktır. Suriyelilerin mücadele alanlarındaki deneyimlerinden yola çıkılarak yapılan bu çalışma, sosyal gerçekliklerin ve farklılıkla kurulan ilişkilerin Suriyeliler tarafından nasıl anlamlandırıldığını anlamayı amaçlamaktadır. Bu sebeple çalışmada temel olarak Suriyelilerin "sığınmacı olma" deneyimlerine, kimlik örüntülerini kurgulayan yapısal ve sosyal etkileşim süreçlerine odaklanılmıştır. Araştırmanın temel amaçları doğrultusunda nitel araştırma yöntemine dayalı fenomenolojik yaklaşım benimsenmiştir. Saha araştırması Bursa ilinde 10 Suriyeli katılımcı ile yarı-yapılandırılmış sorularla derinlemesine mülakat tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler tematik veri analizi ile analiz edilmiş ve araştırma bulgularına ulaşılmıştır. Araştırma verilerine göre, "sığınmacı olmak" birçok zorluğu beraberinde getirmekte, Suriyelilerde "yalnızlık", "çaresizlik", "kusur", "mahcubiyet", "minnettarlık" gibi duygulara sebep olmaktadır. Bununla birlikte katılımcıların kimliklerini "misafir", "yabancı", "mülteci" gibi kategorilerle yeniden tanımladıkları anlaşılmaktadır. Ayrıca Suriyelilerin iyi komşuluk ilişkileri, yardımseverlikle karşılaşma gibi olumlu süreçleri deneyimlerken, diğer yandan önyargıların etkili olduğu dışlama ve ötekileştirme süreçlerine maruz kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. "Biz" ve "onlar" ayrımının ortaya çıktığı süreçlerin ve Suriyelilerin kimliklerinin onlar için ne ifade ettiğinin anlaşılması farklılıkla bir arada yaşamın güven ve barış içinde sürdürülmesi açısından önemlidir.
dc.description.abstract The conflict in Syria, which has been going on for 9 years, has made livable places uninhabitable for people and has caused millions of people to be displaced. Syrians, who had to leave their country for security concerns, constitute the largest number of refugee groups in the world today. Turkey, on the other hand, continues to be the country hosting the largest number of Syrians in the world, opening its doors to 3.6 million Syrians. Given that migrating individuals face an economically, socially and culturally different lifestyle, it is clear that this process will create many new areas of struggle for them. Based on the experience of Syrians in the field of struggle, this study aims to understand how social realities and relationships established by difference are made meaningful by Syrians. In line with the main objectives of the research, a phenomenological approach based on qualitative research method was adopted. The field survey was conducted with 10 Syrian participants in Bursa province by in-depth interview technique with semi-structured questions. The data obtained as a result of the interviews were analyzed by thematic data analysis and the research findings were reached. According to research data, 'being an asylum seeker' brings with it many difficulties, causing feelings such as 'loneliness', 'helplessness', 'imperfection', 'embarrassment', 'gratitude' in Syrians. However, it is understood that participants redefined their identity with categories such as 'guest', 'stranger', 'refugee'. In addition, it has been concluded that Syrians experience positive processes such as good neighbourly relations and benevolence, while on the other hand, they are subjected to processes of exclusion and otherness in which prejudices are effective. Understanding the processes in which the "us" and "them" distinction emerged and what the identities of Syrians mean to them is important in terms of maintaining a life together with difference in safety and peace.
dc.format.extent viii, 168 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Suriyeliler
dc.subject sığınmacı
dc.subject Kimlik
dc.subject Öteki
dc.subject Farklılıkla yaşam
dc.title Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların farklılıkla bir arada yaşama deneyimi (Bursa-Orhangazi örneği)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Zor, Ayşegül
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/