Açık Akademik Arşiv Sistemi

Görme engelli annelerin çocuk bakımı ile ilgili deneyimleri ve hemşirelerden beklentileri: Niteliksel bir çalışma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Nursan Çınar
dc.date.accessioned 2022-01-26T11:44:12Z
dc.date.available 2022-01-26T11:44:12Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Erbay, Elif. (2021). Görme engelli annelerin çocuk bakımı ile ilgili deneyimleri ve hemşirelerden beklentileri: Niteliksel bir çalışma. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96668
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Çoğu toplumda çocuklarının bakımından primer sorumlu birey annedir. Anneler çocuk bakımında profesyonel desteği hemşirelerden alırlar. Bu durum profesyonel desteğe daha fazla ihtiyacı olan görme engelli anneler için de geçerlidir. Görme engelli annelerin çocuk bakım deneyimlerinin ve bu konuda hemşirelerden beklentilerinin araştırıldığı çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı; görme engelli annelerin çocuklarının bakımı ile ilgili deneyimlerini, bu süreçte hemşirelerden beklentilerini belirlemek ve bu beklentiler doğrultusunda hemşireler için stratejik önerilerin oluşturulmasını sağlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Nitel bir yöntem olan fenomenolojiye bağlı kalınarak yürütülen araştırmanın verileri Türkiye'de beş farklı ilde Mart 2019 – Mayıs 2020 tarihleri arasında toplandı. 0-18 yaş arasında çocuğu olan 25 görme engelli anne çalışma grubunu oluşturdu. Metodolojik olarak verilerin analizinde tümevarımsal kodlama yolu takip edildi. Analizde Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA) Analytics Pro2020 programından destek alındı. Araştırma için kurum etik kurul izni yazılı, katılımcıların onayları ise ses kayıt cihazı eşliğinde sözlü olarak alındı. BULGULAR: Yapılan tematik analiz sonucu sekiz tema elde edildi. Belirlenen sekiz temadan "Doğum Öncesi Duygular ve Destek Gereksinimi", "Doğum Sonrası Annede Duygular ve 0-1 Yaş Dönemindeki Bebeğin Bakımı", "Çocuğun Hijyenik Bakımı", "Çocuğun Hastalığında Yaşananlar", "Çocuğun Güvenliği", "Okul Süreci" ve "Avantajlar ve Dezavantajlar" çocuk bakımı ile ilgili, "Beklenti ve Tavsiyeler" teması ise hemşirelerden beklentiler ve görme engelli annelere tavsiyeler ile ilgilidir. SONUÇ: Çalışmada; görme engelli annelerin, görme engelliliğin getirdiği deneyimler yaşadığı, çocuk bakımı konusunda yardım aldıkları veya kolaylaştırıcı stratejiler geliştirdikleri tespit edildi. Anneler, hemşirelerden daha fazla empati yapmalarını beklediklerini ve çocuk bakımı ile ilgili görme engelli annelere uygun tekniklerin kullanıldığı eğitimler ve bilgilendirme yapmalarını istediklerini ifade ettiler. ANAHTAR KELİMELER: Annelik, Beklenti, Çocuk bakımı, Deneyim, Görme engellilik, Hemşire.
dc.description.abstract Experiences of Visually Impaired Mothers Regarding Child Care and Their Expectations From Nurses: A Qualitative Study INTRODUCTION AND AIM: In many societies mother has the primary responsibility for care of children. Mothers receive professional support in child care from nurses. This is valid for visually impaired mothers who need professional support more. Studies researching child care experiences of visually impaired mothers and their expectations from nurses on this subject are quite limited. The purpose of this study is to determine the experiences of visually impaired mothers in the care of their children and their expectations from nurses in this process and to provide strategic recommendations for nurses in line with these expectations. MATERIAL AND METHOD: Data from research conducted adhering to phenomenology, a qualitative method were collected between March 2019-May 2020 date in five different provinces in Turkey. The study group consisted of 25 visually impaired mothers with children aged 0-18. In the analysis of the data as methodologically, the inductive coding path was followed. In the analysis, support was received from the Max Qualitative Data Analysis (MAXQDA) Analytics Pro2020 program. For the research, written permission from the ethics committee of the institution was obtained, and the approvals of the participants were obtained verbally with a tape recorder. RESULTS: Eight themes were obtained as a result of the analysis: Of the eight themes determined; Themes of "Prenatal Emotions and the Need for Support", "Postpartum Emotions and Care at 0-1 Years", "Hygienic Care of the Child", "Experiences in the Child's Disease", "Child's Safety", "School Process" and "Advantages and Disadvantages" are related with childcare, while the theme of "Expectations and Recommendations" is related to the expectations from nurses as well as the recommendations to visually impaired mothers. CONCLUSION: In the study it was determined that visually impaired mothers had experiences brought about by visual impairment, received help or developed facilitating strategies for childcare. Mothers expressed that they expect nurses to show more empathy and they want them to provide training and information on child care using appropriate techniques to visually impaired mothers. KEYWORDS: Motherhood, Expectation, Child care, Experience, Disability, Visual impairment.
dc.format.extent xiii, 152 yaprak : grafik, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Annelik
dc.subject Beklenti
dc.subject Çocuk bakımı
dc.subject Deneyim
dc.subject Görme engellilik
dc.title Görme engelli annelerin çocuk bakımı ile ilgili deneyimleri ve hemşirelerden beklentileri: Niteliksel bir çalışma
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Erbay, Elif
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/