Açık Akademik Arşiv Sistemi

Internal Lean Manufacturing Practices And Operational Performance: A Meta-Analysis Approach

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa Cahit Ungan
dc.date.accessioned 2022-01-26T09:03:03Z
dc.date.available 2022-01-26T09:03:03Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Kategaya, Ashiraf . (2021). Internal Lean Manufacturing Practices And Operational Performance: A Meta-Analysis Approach. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Graduate School of Business, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96649
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Herhangi bir firmanın temel amaçları arasında maliyetleri mümkün olduğunca düşük tutmak vardır ve bu, birçok işletmenin belirtilen kapasitelerinin altında çalışmaya zorlandığı ve diğerlerinin faaliyetlerine son verdiği COVID-19 döneminde daha da kritik hale gelmiştir. Pandemiden önce de ulusal ve uluslararası firmalar, küreselleşme, yıkıcı teknolojiler ve giderek daha yenilikçi özelliklere sahip ucuz ürün ve hizmetlere yönelik artan talebin şiddetlendirdiği rekabet karşısında zorlanmaktaydılar. Bu talebi kazanmak ve sürdürmek, rekabeti savuşturmak ve artan değerle verimlilik elde etmek için firmalar, yalın üretim stratejisi de dahil olmak üzere farklı üretim tekniklerini kullanarak operasyonlarını düzene sokmaya çalışıyorlardı. Bu nedenle, içsel yalın üretim uygulamalarının operasyonel performans üzerindeki etkisine ilişkin tartışma, önemli bir bilimsel ve pratik ilgi konusu olmaya devam etmektedir. Bu konuda önemli miktarda teorik ve ampirik çalışma yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Ancak yapılan çalışmalarda tutarsız sonuçlar elde edilmekte olması bir meta analiz yapılmasını gerekli kılmıştır. Bu çalışma, gözlemlenen tutarsızlıkları ve dolayısıyla içsel yalın üretim uygulamaları ile operasyonel performans arasındaki ilişkinin daha net bir resmini elde etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada kullanlan içsel yalın üretim uygulamaları Shah ve Ward (2003) tarafından önerilen bir modelden elde edilmiş olup istatistiksel süreç kontrolü, toplam önleyici bakım, sürekli akış, çalışan katılımı, kurulum süresinin azaltılması ve çekme üretimi içermektedir. Çalışmanın bağımlı değişkeni olan operasyonel performans ise malzemelerin hızlı teslimatı, üretim esnekliği, artan üretkenlik, hata oranlarında azalma, ilk geçiş verimi, azaltılmış teslim süresi, daha düşük üretim maliyetleri, yüksek ürün kalitesi ve atık minimizasyonu açısından ölçülmüştür. Çalışmada dünya çapında 2010-2020 yılları arasında yayılmış 30 makaledeki 7.075 firma örnek hacmi olarak kullanmıştır. Meta analiz sonuçları bir bütün olarak içsel yalın uygulamalar ve bireysel uygulamalar ile operasyonel performans arasında güçlü bir pozitif ve anlamlı ilişki olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstract Among the major aims of any firm is to keep costs as low as possible. This has become even more critical during the COVID-19 era, where many businesses have been forced to operate below their stated capacity while others have closed shop. However, even before the pandemic struck, firms both domestic and multinational were already reeling from the cut-throat competition exacerbated by globalization, disruptive technologies, and heightened demand for cheap products and services with increasingly innovative features. To win and sustain such demand, fend off the competition and achieve efficiency with increased value, firms were already trying to streamline their operations using different production techniques, including the lean manufacturing strategy, albeit with mixed results Therefore, the debate on the efficacy of the ILMPs on OP continues to be a subject of substantial scholarly and practical interest. A substantial amount of theoretical and empirical literature on the relationship has been and continues to be investigated as a result of this. This accumulation of empirical evidence on the ILMP-OP association has gained traction that makes it necessary to carry out another synthesis of findings through a meta-analytic study. However, despite the great strides made in bridging the numerous disagreements in the ILMP-OP relationship, the literature still has significant gaps and discrepancies. For example, empirical evidence on the association is frequently varied, and theoretical debates have remained unexplained in general. This study aims to narrow the inconsistencies and gaps observed and obtain a clearer picture of the relationship between ILMP and OP. The ILMPs were derived from a proposed model by Shah and Ward (2003). They include statistical process control, total preventive maintenance, continuous flow production, employee involvement, setup time reduction, and pull production. OP as the dependent variable for the study was measured in terms of speedy delivery of materials, flexibility, high productivity, reduction in defects, high first-pass yield, reduced lead time, lower manufacturing costs, high product quality, and waste minimization. The study comprises 7,075 firms spread across the world and thirty studies published between 2010 and 2020. The meta-analysis results show a strong positive and significant association between aggregate ILMP and OP, and the same for all the individual practices and OP.
dc.format.extent viii, 160 yaprak : grafik, tablo ; 30 cm.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Dahili yalın üretimi
dc.subject Operasyon performansı
dc.subject Meta-analiz
dc.subject Moderatör
dc.subject Internal lean manufacturing
dc.title Internal Lean Manufacturing Practices And Operational Performance: A Meta-Analysis Approach
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Graduate School of Business, Business Administration, Production Management and Marketing
dc.contributor.author Kategaya, Ashiraf
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/