Açık Akademik Arşiv Sistemi

Değer yaratmak ve çalışma ilişkisi: Çalışmaya varoluşçu bakış

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ali Taş
dc.date.accessioned 2022-01-26T09:02:59Z
dc.date.available 2022-01-26T09:02:59Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Ayhan, Damla. (2021). Değer yaratmak ve çalışma ilişkisi: Çalışmaya varoluşçu bakış. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96634
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışma, çalışmanın, varoluşçuluk felsefesindeki varoluş süreciyle insanlaşma serüvenindeki önemli bir gösterge olduğunu ortaya koymak, literatürdeki nedenlerden hareketle, toplumda egemen olan değerlere sahip olmayan kendi değerini yaratmaya çalışan insanın, iş yerindeki konumunun, ulaşmak istediği yerin ve bunu gerçekleştirmek için ne yaptığının bilinmesinin gerekliliğinin ortaya konulmasının gerektiğini açıklamaktadır. İnsanların kişisel özellikleri, dünyayı algılayış biçimleri ve yaşam şekillerinin değer yaratmaya dair yaklaşımlarını varoluşçuluğun tanımı, temel felsefesi, bu görüşe katkı veren düşünürlerin sözlerinden hareketle açıklamak, bireysel ve evrensel değerler, çalışma hayatı ve gelişiminin genel hatlarıyla açıklanması ve varoluşçuluk ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır ve yarı yapılandırılmış mülakat ile veriler elde edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerini ve çalışma hayatına yönelik özellikleri öğrenmek amacıyla hazırlanan sorular ile değer algısını belirlemeye yönelik mülakat soruları yer almaktadır. Elde edilen veriler tüme varım analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Türkiye'nin çeşitli illerinde farklı sektörlerdeki çalışma ortamlarındaki çalışanlar ve yöneticiler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Katılımcılar, amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Evreni oluşturan çalışma ortamı içinde görüşmeye katılan 12 çalışan ve 12 yönetici araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışan bireylerin cevaplarında varoluşçu izlere sıklıkla rastlanırken yönetici bireylerin cevaplarında daha gelenekçi tutumlar gözlemlenmiştir. Çalışmanın bütününde Kierkegaard, Sartre, Heidegger ve Jaspers'ın varoluşçuluğu dair kavramlarından çeşitli sonuçlar saptanmıştır. Çalışanların kendi çalışma yaşamı üzerinde ne derece etki edebildiği konusunda bir fikri olmalıdır. Bu da en temelde her şeyde olduğu gibi çalışmanın da bir felsefesi olduğunu farketmekten geçmektedir. Bu çalışmanın çalışanlara, çalışma üzerine etkili bir şekilde düşünmeleri konusunda katkı sağlaması beklenmektedir.
dc.description.abstract This study reveals that the study is an important indicator of the existence process in the philosophy of existentialism and the adventure of humanization, based on the reasons in the literature, it is necessary to know the position of the person who does not have the dominant values in the society, the place he wants to reach and what he does to achieve this. explains that it should be placed. It is aimed to explain the personal characteristics of people, their perception of the world and their approach to value creation based on the definition of existentialism, its basic philosophy, the words of the thinkers who contributed to this view, to explain individual and universal values, work life and development in general terms, and to reveal its relationship with existentialism. Qualitative method was used in the study and data were obtained by semi-structured interview. There are questions prepared to learn the demographic characteristics of the participants and the characteristics of working life and interview questions to determine the perception of value. The data obtained were analyzed using the inductive analysis technique. employees and managers on their environment in different sectors in various provinces of Turkey constitute the universe of the study. Participants were selected by purposeful sampling method. The sample of the research consists of 12 employees and 12 administrators participating in the work environment that constitutes the universe. Existential traces are frequently encountered in the responses of working individuals, while more traditional attitudes are observed in the responses of executive individuals. In the whole of the study, various results were determined from the concepts of Kierkegaard, Sartre, Heidegger and Jaspers on existentialism. Employees should have an idea of the extent to which they can affect their work life. This is due to the realization that working has a philosophy, as it is in everything. This study is expected to contribute to the employees to think about the work effectively.
dc.format.extent iv, 52 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Değer
dc.subject Değer yaratmak
dc.subject Varoluşçuluk
dc.subject Çalışma
dc.title Değer yaratmak ve çalışma ilişkisi: Çalışmaya varoluşçu bakış
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Ayhan, Damla
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/