Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kültür endüstrisi ve kitle toplumunun paradoksları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Ali Rıza Abay
dc.date.accessioned 2021-04-13T08:10:26Z
dc.date.available 2021-04-13T08:10:26Z
dc.date.issued 1998
dc.identifier.citation Adıgüzel, Yusuf. (1998). Kültür endüstrisi ve kitle toplumunun paradoksları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94730
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Sanayi devriminin ardından büyük şehirler ortaya çıkmış, dolayısıyla toplumsal yapıda da önemli değişiklikler gerçekleşmiştir. Seri üretim başlamış, kişiye özel ürünlerin yerini kitle için üretilen ve standart ürünler almaya başlamıştır. Kitle toplumu oluşmaya başlamıştır. Sanayileşmeyle teknolojinin gelişmesi, doğal olarak iletişim teknolojilerini de geliştirmiş, yüzyüze ve yazılı iletişime, enformasyon devrimi sonrası görsel ve işitsel iletişim araçları da eklenmiştir. Sanayi toplumlarında malların dolaşımını sözkonusu iken, enformasyon teknolojisinin gelişmesiyle ortaya çıkan kitle toplumunda ise, manevi değerlerinin ve imajların dolaşımını sözkonusudur. Dünya 'evrensel bir köy'e dönüşürken, İletişim teknolojileri sayesinde ortak enformasyon üretmek, almak ve göndermek olabildiğince hızlı ve kolay bir hal almıştır. Bireyler geleneklerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılmış ve kültür endüstrilerinin ürünlerine mahkum edilmiştir. Kültür endüstrileri bir taraftan hayatımızı kolaylaştırırken, diğer taraftan kişi ve toplum üzerinde bazı problemlerin oluşmasına neden olmaktadır.
dc.description.abstract After the industrial revolution, cosmopolitan cities had occured, consequently, and some important things had changed in the structure of society. Mass production had started. Standart products was settled in spite of the goods which was produced for only one person. The mass society that everything was for everybody had started to become. Industrialiation and the development of technology had improved communication technologies, naturally. Audio-visual communication media had been added to the face to face and written communication after the information revolution. While there was a product circulation in the industrial society; there vas a circulation of moral values and images in the mass society which is occured by the development of information technology. Producing, receiving and sending information by the communication tecnology vas very easy and fast, while the world turned a 'global village'. People had been taken away from their cultures and traditions, and they are obliged to the products of culture industries. Mass media had been making our lives easy, but in the other hand it causes some personal and social problems.
dc.format.extent VII, 162 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kültür endüstrisi
dc.subject Kitle toplumu
dc.subject Paradokslar
dc.title Kültür endüstrisi ve kitle toplumunun paradoksları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Kurumlar Sosyolojisi
dc.contributor.author Adıgüzel, Yusuf
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record