Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bir Osmanlı mühtedisi olarak Abdulahad Davud

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doç.Dr.Fuat Aydın
dc.date.accessioned 2021-04-06T08:33:43Z
dc.date.available 2021-04-06T08:33:43Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Darcan, Hasan. (2008). Bir Osmanlı mühtedisi olarak Abdulahad Davud. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94533
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışma ikiz açıklar hipotezini ele almaktadır. Çalışmanın tezi, ikiz açıklar hipotezinin Türkiye Ekonomisi örneğinde geçerli olmadığı üzerinedir. Çalışmada klasik tahmin yöntemi, yapay sinir ağları ve bulanık mantık analizi kullanılmaktadır. Ampirik analizler çalışmanın tezini doğrulamaktadır. Mamafih çalışmada standart teoriye ait ikiz açıklar hipoteziyle ilgili lehte ve muhalif yaklaşımların iktisadi mantığını irdelemek suretiyle esnek bir bakış geliştirilmektedir. Bu bağlamda çalışma, ikiz açıklar hipotezinin Türkiye örneğinde geçerli olmadığını göstermenin yanı sıra iktisatçıların, iktisadi olgu ve olayları her ekonomide tüm zaman dilimleri ve koşullarda açıklayan tek bir mükemmel model arayışında olmak yerine analiz ettiği modellerin ve onların varsayımlarının hangi durumda geçerli olduğunu araştırmasının genel kabul gördüğüne işaret eder. Çalışma, bunun mantıksal bir uzantısı olarak, her somut ekonomi örneğinde ikiz açıklar analizi için anahtar değişken ve örgülerin araştırılması ve bu doğrultuda politika önerileri getirilmesini vurgular.
dc.description.abstract This study researches the twin deficits hypothesis. The thesis of the study can be defined as `the twin deficits hypothesis isn?t valid in the case of Turkey.? The classical estimation method, artificial neural networks and fuzzy logic models are employed in the study. The empirical analysis supports the thesis. Withal the study has a flexible standpoint as it analyses the logic of the pro and con approaches of the twin deficits hypothesis. In this sense it implies that an economist shouldn?t be in search of a perfect model which explains the economic facts and events for all countries, circumstances and periods. Instead he should investigate the conditions in which the model and its assumptions he analyses are valid. In this connection the study emphasizes that in any case study the key variables and patterns for the twin deficits hypothesis should be investigated and convenient policy recommendations should be made accordingly.
dc.format.extent iii, 92 sayfa ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Standart iktisat teorisi
dc.subject Yapay sinir ağları
dc.subject Bulanık mantık
dc.title Bir Osmanlı mühtedisi olarak Abdulahad Davud
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, , Dinler Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Darcan, Hasan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/