Açık Akademik Arşiv Sistemi

Mükatil B. Süleyman’ın fıkhi görüşleri (Kitab’u tesfir-i hamse aye min-el’kur’an bağlamında

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Faruk BEŞER
dc.date.accessioned 2021-04-06T08:33:38Z
dc.date.available 2021-04-06T08:33:38Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation DÖNMEZ, Kazım . (2010). Mükatil B. Süleyman’ın fıkhi görüşleri (Kitab’u tesfir-i hamse aye min-el’kur’an bağlamında. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94517
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Medreseler bir eğitim öğretim müessesesi olarak kurulmalarının akabinde İslâm toplumu için önemli bir yere sahip olmuşlardır. Osmanlı Devleti'nin eğitim öğretimi için de önemli bir yere sahip olan medreseler çok uzun bir süre ülkenin en başta gelen eğitim kurumları olma özelliğini korumuşlardır. Hem din eğitim ve öğretimini hem de devletin çeşitli kademeleri için gerekli olan yetişmiş elemanı sağlama noktasında yüzyıllar boyunca ihtiyaca cevap veren medreseler, zamanla bozularak ıslâha muhtaç hale gelmişlerdir. II. Meşrutiyet'e gelininceye kadar çeşitli ferman, emir ve layihalar ile medreselerin ıslâhına teşebbüs edilmişse de başarılı olunamamış, bozulma ülkenin diğer kurumlarında olduğu gibi tedrici olarak devam etmiştir. Tanzimat'tan sonra batı tarzı eğitim kurumlarına önem verilmesiyle de medreseler tamamen kendi hallerine bırakılmıştır. II. Meşrutiyet'in ilan edilmesiyle ülkede esmeye başlayan hürriyet rüzgârları medreseleri de etkilemiş ve özellikle bu dönemde önceki dönemlerle kıyaslandığında daha bilinçli ve köklü olarak medreseleri düzeltme girişimlerinde bulunulmuştur.Araştırmamızda ilk olarak medreselerdeki problemlerin tarihi temellerinin tespitini kolaylaştırması bakımından ve konu bütünlüğünün sağlanması açısından medrese kurumunun kısa bir tarihine yer verilmiştir. İkinci olarak II. Meşrutiyet sonrası medreselerin problemleri ve çözüm önerilerine değinilmiş, son olarak ise II. Meşrutiyet sonrası medreseleri ıslâh için yapılan resmi çalışmalar incelenmiştir.Araştırmamız kapsamında II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinden Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun çıkmasına kadar olan dönemde medreselerin ıslâh arayışlarını ortaya koyan ve Sırât-ı Müstakîm ve Sebilürreşad dergilerinde geçen konuyla ilgili makaleler tespit edilmiş, incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Medreselerin ıslâhı için ortaya konan müderris, talebe-i ulûm ve aydınların düşüncelerine yer verilmiştir.
dc.description.abstract After having been founded as an education institute, Madrasahes became important for Islam Society. Also, as being important for Ottoman Empire, Madrasahes maintained as being one of the most important education institutes for a long time. Both in religious and education, in some parts of empire, they served qualified staff for the requirements but in time of they became spoiled and needed improvements. Until II. Constitutionalism, any achivements couldn?t be reached in spite of imperial orderances, petitions, commands and Spoiling also continued in other institutes of empire. After Tanzimat, with help of paying importance of european style in education institutes, madrasahes were left alone. Following the II. Constitutionalism, liberty movements affected madrasahes and especially, madrasahes were attempted to improve radically and consciously compared to the previous of mentioned period.In our research, first of all, a brief history of madrasah instution has been given to simplify madrasahes? history basics and for the integrity of subject. Second, solution propasal about madrasahes following the II. Constitutionalism has been discussed and finally, regulations for madrasah improvement following II. Constitutionalism has been examinedFor our research articles about subjects in Sırât-ı Müstakîm and Sebilürreşad reviews that was presented in the period of improvements until education reform(tevhidi tedrisat) have been fixed, analysed and evaulated. For the improvement of madrasahes, muderrises?(formely professor),science students? and intellectuals? ideas have been given.
dc.format.extent v 136
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Medrese
dc.subject Islah
dc.subject Sırat-ı müstakim
dc.subject Sebilürreşad
dc.title Mükatil B. Süleyman’ın fıkhi görüşleri (Kitab’u tesfir-i hamse aye min-el’kur’an bağlamında
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, İslam Hukuku
dc.contributor.author DÖNMEZ, Kazım
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/