Açık Akademik Arşiv Sistemi

BATI ANADOLU'DA SELÇUKLU BİZANS KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİ

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doç.Dr.Mustafa DEMİR
dc.date.accessioned 2021-04-06T08:33:36Z
dc.date.available 2021-04-06T08:33:36Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation SARICA, Muhsine. (2007). BATI ANADOLU'DA SELÇUKLU BİZANS KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİ. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94510
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Araştırmada tükenmişlik ve örgütsel bağlılık kavramlarının önemi kuramsal ve kavramsal analizlerle vurgulanmaya çalışılmış, devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerin tükenmişliğinin örgütsel bağlılığa etkisini ortaya koymak amacıyla da bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada tükenmişlik ve örgütsel bağlılık düzeyleri alt boyutları ile tespit edilmiş, iki bağımlı değişkeni oluşturan alt boyutlar arasında ilişkinin olup olmadığı, bağımlı değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ortaya konulmuştur.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tükenmişlik kavramına ve tükenmişlik modellerine değinilmiştir. İkinci bölümde, örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılık yaklaşımları açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda veri analizi ile elde edilen bulgular ise üçüncü bölümde ele alınmıştır.Araştırmada evren olarak Devlet Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini ise, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilerin okuduğu alanın tükenmişlik düzeyine etkisini belirlemek amacıyla örneklemde Sosyal ve Fen bilimlerin yer almasına dikkat edilmiştir. Veri toplama tekniği olarak da anket kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, özellikle tükenmişlik algısının duygusal tükenme boyutu ile örgütsel bağlılık algısının normatif bağlılık boyutu arasında ve tükenmişlik algısının duyarsızlaşma boyutu ile örgütsel bağlılık algısının normatif bağlılık boyutu arasında ilişki görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin tükenmişlik ve örgütsel bağlılık duygusuna kapılmada cinsiyetin belirleyici bir faktör olmadığı görülmüştür. Ve bu sonuç literatür ile desteklenmiştir. Yine araştırma sonucunda, öğrencilerin okudukları fakültenin, tükenmişlik ve örgütsel bağlılık alt boyutlarından sadece devam bağlılığında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Diğer alt boyutlarda anlamlı bir ilişki görülememiştir.
dc.description.abstract In this study, the importance of deprivation and organizational commitment concepts is aimed to be focused by cognitive and hypothetical analysis. The study is conducted with the aim of presenting the effects of students?, who study at state universities, deprivation on organizational commitment. In this study, the levels of deprivation and organizational commitment are ascertained with lower dimensions, whether there is a relationship between two dependent variables which form lower dimensions or whether dependent variables differ or not according to demographic variables are proved.This study contains three parts. ın the first part, the concept of deprivation and models of deprivation is mentioned. In the second part, organizational commitment and approaches to organizational commitment are explained. The results which are gained by data analysis are discussed in the third part.The students from State University constitute the population of this study. The sample of the study is constituted by the students studying at the School of Economics and Administrative Sciences and Faculty of Engineering. With the aim of designating the effect of the students? department on the level of deprivation, Social Sciences and Physical Sciences are made participated in the sample. Survey is used as date gathering technique.As the result of this study, the relationships between the level of emotional deprivation of the perception of deprivation in particular and the normative dependence level of the organizational dependence and between the insensibility level of the perception of deprivation and the normative dependence level of the organizational dependence are seen. Moreover, the gender is not a determinant on the feeling of organizational dependence and deprivation. Besides, the results are supported by literature review. Anyway, it is apparent that there is a relation between the departments of the students and attendance dependence. There aren?t any relations with other lower dimensions.
dc.format.extent IV, 158 sayfa ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Tükenmişlik
dc.subject Örgütsel Bağlılık
dc.subject Öğrencilerin Tükenmişlikleri
dc.title BATI ANADOLU'DA SELÇUKLU BİZANS KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİ
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, , Ortaçağ Tarihi
dc.contributor.author SARICA, Muhsine
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/