Açık Akademik Arşiv Sistemi

Hadislerde Hikmet Kavramı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yrd. Doç. Dr. Ayhan TEKİNEŞ
dc.date.accessioned 2021-04-06T08:33:32Z
dc.date.available 2021-04-06T08:33:32Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Halil İbrahim İnak. (2007). Hadislerde Hikmet Kavramı . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94494
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Demokratik, sosyal ve hukuk devleti ilkelerini benimseyen ülkelerin kabul ettiği en temel ilkelerin başında örgütlenme özgürlüğünün tüm kesimlere tanınması ve bu hakların anayasal bir güvenceye kavuşturulması gelmektedir. Örgütlenme özgürlüğünün, katılımcı demokratik düzenin sağlıklı işleyebilmesinde önemli bir işlevi vardır. Toplumdaki çalışanların sorunlarını ifade edebildikleri, isteklerini dillendirebildikleri, devletin çalışanlarına karşı sorumluluklarının hatırlatıldığı ve çalışanların her yönden kendilerini daha güçlü bir şekilde ortaya koydukları bir ortam için örgütlenme özgürlüğü gereklidir. Örgütlenme özgürlüğünün tanınarak yerleştiği ülkeler hem sosyal devlet ilkesi gereklerini yerine getirmekle mükellef olacaklar, hem de tarafsız, her kesime eşit mesafede olan hukuk devleti ilkesini yerine getireceklerdir.Çalışanlara yönelik en önemli örgütlenme şekli, sendikalardır. Dünya'da sendikacılık hareketlerinin gelişimine bakıldığında, 20. yüzyılın başlarından itibaren, ulusal ve uluslararası düzlemde yerleşmeye başladığı ve sendikacılığın önemli bir konu olarak gündemde var olduğu görülmektedir. Türkiye'de ise sendikacılık ve örgütlenme özgürlüğünün tanınmasına ilişkin mevcut durum, anayasal ve yasal düzlemde işçi olarak çalışanların özgürlüklerinin büyük ölçüde tanındığı görülmektedir. Memurların örgütlenme özgürlüklerinin tanınması ise her zaman çekince konusu olmuştur. Ancak 2010 yayınlanan genelgede, memurlar dâhil tüm çalışanların, örgütlenmelerine yönelik anayasal ve diğer düzenlemelerin kabul edildiği ifade edilerek, dünyada uygulanan anlayışa hukuken yaklaşılmıştır.Tezde, Türkiye'de ?memur? kavramının tarihsel gelişimi, içeriği, hukuki yönden nasıl değerlendirildiğine değinilmiştir. Çalışmanın temel argümanlarından birisi olan, memur örgütlenmesinin Türkiye'deki sınırlılığı, KESK örneğinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özellikle memur örgütlenmesinde grev hakkının kabul edilmemesi, çalışma koşullarında devletin belirleyiciliği, çalışanları korumak amacıyla oluşturulan bu yapıların, amacını ne kadar gerçekleştirdiği sorusunu akla getirmektedir. Bu soru çerçevesinde, Türkiye'de memur sendikacılığının durumu açıklanmaya çalışılmıştır
dc.description.abstract Entitling freedom of organization to all sections of society and providing constitutional guarantee for these rights are amongst the basic principles accepted by countries those adopt principles of social law state and democratic constitutional state. Freedom of organization has an important function in reliable running of participatory democratic system. Freedom of organization is necessary for an environment, where working section in society could state their problems, convey their desires, express themselves more powerful in every aspect, and duties of the state for working section are reminded. Countries which freedom of organization has been entitled and established in, shall be both obliged to fulfilment of the necessities of social state, and perform the state of law principle of treat impartial and equally to every section.The most important organization form for working section are labour unions. When development of unionism movements all over the world are observed, it is seen that unionism movements are established in national and international aspect, and unionism has been an important topic in agenda with the beginning of 20th century. In Turkey, as the current state of entitlement of unionism and freedom of organization, labourer?s liberties are entitled to a great extent. On the other hand, entitlement of government officials? freedom of organisation has always been a matter of reservation. But, in a memorandum issued ,it is stated that constitutional and other arrangements about labour organisations of all working sections, including officials, has been acknowledged and therefore worldwide applied contemporary perspective has been legally converged.In the thesis it was discussed that the historical evolution of ?official?concept in Turkey, its content, and how it is being evaluated on legal aspect. The limitations of official organisation in Turkey, which is one of the basic assertions of the study, were attempted to be explained over the example of KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ? Confederation of Public Workers' Unions). Especially, refusal of the right to strike for official organisation and government?s determination on working conditions bring forward the question of how much it is performed of these structures, which are formed to protect the employees, carry out their purposes. In the extent of this question, the situation of official unionism in Turkey shall be attempted to be explained.
dc.format.extent V, 75 sayfa ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject KESK
dc.subject Memur
dc.subject Sendika
dc.title Hadislerde Hikmet Kavramı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, , Hadis Bilim Dalı
dc.contributor.author Halil İbrahim İnak
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/