Açık Akademik Arşiv Sistemi

İslam hukuk metodolojisinde ahad haber ve cessas'ın (ö:370/981) ahad habere yaklaşımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Özcan, Abdullah
dc.date.accessioned 2021-04-06T08:33:25Z
dc.date.available 2021-04-06T08:33:25Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Mustafa Gınbıroğlu. (2006). İslam hukuk metodolojisinde ahad haber ve cessas'ın (ö:370/981) ahad habere yaklaşımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/94465
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmayla, Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un ideal gençlik tasavvuru hakkında ön bilgiler elde etmek mümkündür. Bu bilgilere değinilmeden önce gençlik döneminin insan eğitiminde neden kritik bir eşik olduğu dönemin psiko-sosyal özellikleriyle anlatılmaktadır.Bu çalışmada, hayatları ve eserleri üzerine pek çok araştırma yapılan üç şahsiyetin özellikle gençliğe bakışı ele alınmaktadır. Üç şahsiyet de yaşamları boyunca verdikleri eserlerde ideal toplumu oluşturacak ideal insandan bahsetmektedirler. Burada, ilk muhatap olarak geleceğin tohumları olarak görülen gençlerin alındığı şüphesizdir. Bu bağlamda, Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un hayallerini kurdukları insanı tasvir ederken hangi niteliklere öncelik vermişlerdir? Onların ideal genci hangi temel vasıflara sahiptir? gibi sorulara cevap verilmiştir. Yöntem olarak betimleyici bir yaklaşım tercih edilmiştir. Yer yer karşılaştırmalara da başvurulmuştur.Yine araştırmada, Üç şahsiyetin ideal gençlik tasavvurlarının farklı ve benzer yönlerine yer verilmiştir. Bu çerçevede, üç şahsiyetin de aktif fikir mücadelelerini verdikleri dönemde Anadolu'nun sosyo-ekonomik şartlarının, üç şahsiyetinde fikriyatının şekillenmesinde etkili olduğu belirtilmiştir. Çalışmada, Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un birlikte yaşama kültürüne önemli katkılar sağlayacak ahlak modeli tartışılmıştır.Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un ideal gençlik tasavvurunu din psikolojisi açısından temel kavramlar bazında değerlendiren çalışmamız bizi, her üç şahsiyette de, ideal gencin en çok kuşatıcı mistik bir ahlâkın vasıflarına sahip olması sonucuna götürmüştür. Böylesi bir sonuçla üç şahsiyetin, tasavvuf eksenli bir ideal insan anlayışına sahip olduğu dile getirilmektedir. Bir diğer ifadeyle, üç şahsiyet de insanın şahsiyetini inşa etmesine tasavvufi görüşler çerçevesinde bakmaktadır.
dc.description.abstract In this study, it is possible to obtain preliminary information about the ideal youth imagination of Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek and Sezai Karakoç. Before dealing with this topic, it has been given some information about why the youth period is critical during human educatican.In this study, the all works of three intellectuals which talks about the ideal youth imagination have been examined. By this way, a dream of new generation can be seen in their works. Thus, a special importance has been attached to detecting details about key concepts which were used by three intellectual regarding ideal youth imagination. As a method, descriptive approach was preferred. The comparisons were also applied.On the other hand, we determine that Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek and Sezai Karakoç?s understanding of new ideal youth imagination based on mystical features. In sum, their opinions related with new generation are formed within the frame work of mystical view.
dc.format.extent V, 63 sayfa ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İdeal
dc.subject Gençlik
dc.subject Nesil
dc.subject Tasavvur
dc.title İslam hukuk metodolojisinde ahad haber ve cessas'ın (ö:370/981) ahad habere yaklaşımı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
dc.contributor.author Mustafa Gınbıroğlu
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/