Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türk kültüründe inanç ve inanışlar

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Türker Eroğlu
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:13Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:13Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Kılıç, Hatice Çiğdem. (2003). Türk kültüründe inanç ve inanışlar. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93955
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Türk Kültüründe İnanç ve İnanışlar" adlı bu çalışmanın giriş bölümünde konu, amaç, kapsam ve metod konularına yer verilmiştir. Halk Bilimi'nin araştırma konularından biri inanç ve inanışlardır. Halk Bilimi alanındaki çalışmaların bir çoğuna bakıldığında bu iki kavramın birbirinden tam olarak aynlamadığı, zaman zaman birbirine karıştırıldığı görülmüştür. Bu sebeple çalışmanın ikinci bölümünde genel olarak din, inanç ve inanış kavramları üzerinde inceleme yapılmıştır. Bu bölümde Türk kültüründeki inanç ve inanış unsurlarım belirlemek için, ilk olarak Gök-Tann dini incelenmiştir. Türklerin İslâmiyet'ten önceki dinleri Gök-Tann dinidir. Fakat günümüzde hatalı olarak birçok kaynakta Şamanizm olarak yer almaktadır. Falcılık, büyücülük, halk hekimliği, âşıklık vb. hususiyetleri üzerinde bulunduran Samanlık kurumu Türkiye Türklerinde bu görevlerim Alevi dedelerine, Bektaşî babalarına, berberlere, halk hekimlerine, aşıklara, falcılara devredilmiştir. Bu sebeple Türk kültüründe etkili olduğuna inanılan Samanlığa bu çalışmada geniş yer verilmiştir. Kültür yapılan ve yaşadıkları coğrafyanın genişliği sebebiyle Türkler yaşadıkları coğrafyalardaki birçok dinden ( Animizm, Totemizm, Dinamizm, Budizm, Lamaizm, Maniheizm, Zerdüştilik, Hristiyanlık, Musevilik, İslâmiyet) etkilenmiş ve onları da etkilemişlerdir. Çalışmamızın ikinci bölümünde Türklerin bazı boylarının etkilendiği dinler ve etkileniş şekilleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, kültler, Gök-Tann dini ve Şaman inanışlannm Türk kültüründeki oyunlara, geçiş dönemlerine, dayanışma-yardımlaşma kurumlarına, bereket törenlerine, halk bilgisine ve diğer inanışlara etkileri üzerinde durulmuş; son bölümde bu konulann yorumlanna yer verilmiştir.
dc.format.extent III, 372 yaprak : fotoğraf ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İnanç
dc.subject İnanış
dc.subject Gök Tanrı dini
dc.subject Şamanizm
dc.title Türk kültüründe inanç ve inanışlar
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Halk Bilimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Kılıç, Hatice Çiğdem
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/