Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tanzimat sonrasında Osmanlı Devleti’nde Süryani Cemaati

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Turgut Subaşı
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:11Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:11Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Çiçek, Mustafa. (2003). Tanzimat sonrasında Osmanlı Devleti’nde Süryani Cemaati. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93949
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Osmanlı Devleti sınırlan dahilinde onlarca etnik grup bulunmaktaydı. Osmanlı Devleti bu etnik unsurları, hangi ırktan olursa olsun dinî ve mezhebî bağlarım göz önünde bulundurarak oluşturmuş olduğu ve "Millet Sistemi" denilen bir yöntemle idare etmiştir. Yukarı Mezopotamya ve çevresinde yaşamış, kendilerine has dilleri, yazılan, kültürleri ve inamşlan olan Süryaniler, Hıristiyanlıkta yaşanan görüş aynlıklan neticesinde muhalif grup içinde yer almış ve Bizans Devleti'nin baskılarına maruz kalmıştır. Yavuz Sultan Selim zamanında başlayan Osmanlı egemenliği ile Süryaniler için yeni bir sayfa açılmıştır. Böylece Süryaniler Osmanlı Devleti'ndeki millet sisteminin bir parçası haline getirtilerek Ermeni Patrikhanesi'ne bağlanmışlardı. Batılı kiliselerin tesirleri neticesinde Süryaniler arasında Batılı mezhepler yayılmış, bunun sonucunda da Süryani Katolik ve Süryani Protestan cemaatleri oluşmuştur. Süryaniler, Osmanlı Devleti ile ilişkilerini önceleri Ermeni Patrikhanesi aracılığı ile sonralan ise kendi patrikhaneleri vasıtasıyla yürütmüşlerdir. Osmanlı Devleti, Süryanilerin seçmiş oldukları din adamlarını tayin ederek, müdahalede bulunmamış, patrikhaneye ve cemaat mensuplanna da çeşitli vesilelerle yardımda bulunmuştur. Süryanilerin seyahat işlerini düzenlemiş, verdiği nişanlarla onlan onurlandırmıştır. Her türlü din hürriyeti sağlanarak ibadethanelerinin inşa ve tamirine müsaade edilmiş, ibadethanelerin paylaşımı ve başka nedenlerden dolayı oluşan ihtilaflar devlet tarafından halledilmeye çalışılmıştır. Osmanlı Devleti, Süryanilere yönelik olumsuz muameleleri engellediği gibi, devlete yönelik hareketleri de ciddiyetle takip etmiştir. Süryaniler Müslümanların hoşgörüsü ile müesseselerini ve kültürlerim muhafaza ederek günümüze kadar gelebilmişlerdir.
dc.format.extent VII, 123 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Millet sistemi
dc.subject Süryani Cemaati
dc.subject Süryaniler
dc.subject Osmanlı Devleti
dc.title Tanzimat sonrasında Osmanlı Devleti’nde Süryani Cemaati
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Çiçek, Mustafa
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/