Açık Akademik Arşiv Sistemi

Baykan Sezer’de doğu-batı anlayışı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Zeynep Gökçe Akgür Bilge
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:38:07Z
dc.date.available 2021-04-05T08:38:07Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Çetin İskender, Şenay. (2003). Baykan Sezer’de doğu-batı anlayışı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93933
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract ÖZET Baykan Sezer, kendi konulan ve sorunları üzerine kurulacak bir Türk sosyolojisinden yanadır. Türk sosyolojisi üzerine özgün görüşleri olan ve bu özgün fikirlerini, sorunlara çözüm önerileri sunarak gösteren bir Türk sosyologudur. Sezer' e göre Doğu ve Batı toplumları farklılıklar gösteren toplumlardır ve gerek ülkemizdeki sorunlar gerek dünyadaki sorunlar Doğu-Batı çatışmasının ürünüdür. Bu bağlamda sorunlara Doğu-Batı çatışması temelinde yaklaşan Sezer, Doğu ve Batı'nın kendi değerleri içerisinde tanınmasının gerektiğini belirtir. Sezer, Batının kendini evrenselleştirmek ve dünya egemenliğini ele geçirmek için Doğu ülkelerine değişik modeller sunduğunu, bunlarla Doğu'yu aşağılayarak kendini yücelttiğini belirtir. Sezer' in sosyolojik sistemi tarihi metod üzerine kurulmuştur. Ülkemiz ile ilgili sorunlar tarihin bir ürünüdür. Bu sorunlar tarihi boyut içinde incelenmeli ve çözümler bulmalıdır. Sezer sosyoloji ve tarih ilişkisine vurgu yaparak bunları tarihi boyutlar içinde ele alarak özellikle yakın tarihimizin sosyolojik açıdan değerlendirilebileceğini göstermiştir. Sezer, Türk toplumunun Doğu'lu bir toplum olduğunu, Türk sosyolojisinin de Türk toplumunun kişilik ve kimliği ile ortaya koyulması gerektiğini belirtir. Bu kolay bir uğraş olmayacaktır. Bunu yaparken de yeni bir milli sosyoloji oluştururken de bütünden kaçılmasına imkan yoktur. Türk sosyolojisi oluşturulurken dünya sosyolojisi ve tarihi bir tarafa bırakılamaz. Sezer ayrıca Türk sosyolojisi ve toplumunun Batı'nın emellerine hizmet etmekten vazgeçmesini, onu kopya etmeyi bir tarafa bırakması gerektiğini belirtmektedir.
dc.format.extent IV, 81 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Baykan Sezer
dc.subject Doğu - Batı
dc.subject Tarih
dc.title Baykan Sezer’de doğu-batı anlayışı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Çetin İskender, Şenay
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/