Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türk kültüründe ongunlar ve semboller

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Türker Eroğlu
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:54Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:54Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Koca, Selçuk Kürşad. (2004). Türk kültüründe ongunlar ve semboller. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93883
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Ongun, sembol, sembolizm, kutsal, mitoloji, inanç. Bir çok milletin tarihi içerisinde önemli yer tutan semboller, Türk kültüründe ve Türk tarihinde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu sembollerin neler oldukları ve tarihçesi, hangi dönemlerde ortaya çıktıkları ve neleri ifade ettikleri, yaşayan insanların kültürlerini, yaşam tarzlarını ve etkilendikleri tabiat olaylarım anlamak bakımından önemlidir. Ongun ve sembollerin ortaya çıkışı insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanlardan günümüze kadar insanoğlu kendisiyle özdeşleştirdiği, önemli saydığı, kutsal gördüğü bütün değerleri mutlak bir surette onu ifade edecek tarzda göstermiştir. Bu gösterimler bazen kutsal sayılan ve zarar verilmeyen bir hayvan, bazen sık sık ziyaret edilen kutsal bir yer, bazen de bir sembol olmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde kutsalı, kutsalın tanımım kaynağı ve nitelikleri üzerinde durmaya çalıştım. Türklerin nelere kutsal gözüyle baktıklarını ve bu kutsallığın ortak niteliklerinin neler olabileceği üzerinde durdum. İkinci bölümde ise; Türk kültüründe bulunan ongunları ve sembolleri konu olarak aldım. Bu bölümde ise ongunların ve sembollerin manası, kapsamı ve ilişkide bulunduğu diğer terimleri ele aldım. Türk kültüründe öne çıkan sayıların, renklerin, hayvanların, hakimiyet ve hükümranlık sembollerini ayrı ayrı ele aldım. Üçüncü bölümdeyse kutsiyet taşıyan varlıkların üzerinde durdum. Türk kültüründe kutsiyet taşıyan sembolleri ayrı ayrı başlıklar altında ele aldım ve açıklamaya çalıştım. Bu çalışmamda Türk kültüründe değer ifade eden ongunları ve sembolleri inceleyerek elde edilen bulguları çalışmamın amacı doğrultusunda değerlendirdim.
dc.format.extent IV, 98 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Ongun
dc.subject Sembol
dc.subject Sembolizm
dc.subject Kutsal
dc.title Türk kültüründe ongunlar ve semboller
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Halk Bilimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Koca, Selçuk Kürşad
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/