Açık Akademik Arşiv Sistemi

Küreselleşme siyasal boyutu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Davut Dursun
dc.date.accessioned 2021-04-05T08:37:46Z
dc.date.available 2021-04-05T08:37:46Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Sarıtaş, Mehmet Zahir. (2004). Küreselleşme siyasal boyutu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93847
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract ANAHTAR KELİMELER: Küreselleşme, Ulus-Devlet, Demokrasi, Yeni Dünya Düzeni, Türkiye. Çalışmamızda küreselleşmenin siyasal boyutu çerçevesinde ulus-devlet yapısında, insan haklan, sivil toplum, demokrasi ve yeni yönetim anlayışında meydana gelen değişim ve dönüşümün boyutunu ve etkilerini; bunlardaki değişim ve dönüşümün yeni dünya düzeni oluşturma tartışmalarına ne tür etkilerinin olduğunu daha çok karşılaştırmalı yönteme başvurarak tartışmaya çalıştık. Küreselleşme ile ilgili bütün boyutları ve sorunları eksiksiz olarak algılayıp tartışmasız çözümler sunma iddiasmda olmadığımız çalışmamızda, küreselleşmeyi anlama çabalarına katkı sağlamak, getirdiği sorunları ve yararlan tespit etmek ve sorunların çözümü noktasında geliştirilen düşüncelere ve tartışmaya katılmak, küreselleşmenin siyasal boyutuyla ilgili gelişmelerin ana parametrelerini ortaya koymaya çalışıp, bütüncül bir bakış açısının oluşmasma hizmet etmesi hedeflenmiştir. Küreselleşmenin siyasal boyutu daha çok, ulus-devlet mantığmdaki değişmeler, sivil toplumun öneminin artması, vatandaşlık statüsünün farklılıklan benimseme temelinde yeniden yapılandınlması, yeni yönetim anlayışının ortaya çıkması, katılımcı demokrasi anlayışının küresel bir boyut kazanması, yerelliğin önemsenmesi ve insan haklarının evrensel bir boyut kazanması çerçevesinde kendisini toplumlara dayatmakta ve bu alanlardaki dönüşümü adeta zorunlu hale getirmektedir. Bu gelişmelerin, ulus-devleti etkileyip egemenlik anlayışını ve örgütlenme yapısını dönüştürdüğü görülmektedir. Çalışmamızın amacı küreselleşme sürecinin yarattığı hızlı değişim ve dönüşümler çerçevesinde siyasal anlamda meydana gelen değişimleri incelemektir. Küreselleşme sürecinde siyasetin yönlendiriciliğine olan ihtiyacın arttığından hareketle, ulus-devletlerin işlevlerinin farklılaştığı ve önemlerinin arttığı sonucuna vanlmıştır.
dc.format.extent V, 181 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Küreselleşme
dc.subject Ulus - Devlet
dc.subject Demokrasi
dc.subject Yeni dünya düzeni
dc.title Küreselleşme siyasal boyutu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Siyaset ve Sosyal Bilimler
dc.contributor.author Sarıtaş, Mehmet Zahir
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/