Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkmenistan'da çalışma ilişkileri ve sendikacılık

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Cihangir Akın
dc.date.accessioned 2021-04-02T14:02:20Z
dc.date.available 2021-04-02T14:02:20Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.citation Çiçekoğlu, Hüseyin. (2004). Türkmenistan'da çalışma ilişkileri ve sendikacılık. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93548
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Anahtar Sözcükler: Çalışma İlişkileri, İşçi Hakları, Lokavt, İşçi Sendikaları, İş Kanunu. Türkmenistan 1991 yılında bağımsızlığını kazanması ile birlikte piyasa ekonomisine geçiş sürecinde her alanda reformlar başlatmıştır. Türkmenistan bir taraftan önemli yatırımlar yaparken diğer taraftan sosyal politikaları hayata geçirmiştir. Bundan amaç hem istikrarlı kalkınmayı sağlamak ve hemde kalkınmanın olumsuz yanlarını halka mümkün olduğu kadar az hissettirmektir. Türkmenistan bunun için elektriği, suyu, doğalgazı halka bedeva vermekte ve devletin ürettiği ürünlerde önemli oranlarda sübvansiyon yapmakta ve ayni zamanda sağlık, ulaşım ve haberleşmeyi sembolik fiyatlarla halka sunmaktadır. Türkmenistan bağımsızlıktan sonra Sovyet merkezi ekonomik yapıdan ayrılınca büyük bir ekonomik kriz ile başbaşa kalmıştır. Ekonomik açıdan %1700'lere ulaşan enflasyon, işsizlik, bazı teme! gıda maddelerinin eksikliği gibi krizler Türkmenistan hükümetinin aldığı önlemlerle 1997'den sonra ekonomik istikrar, istikrarlı büyüme, özelleştirme ve 10 yıllık ekonomik istikrar planlan ve 2010 yılı kalkınma hedefleri gibi bir takım tedbirlerle ekonomik istikrar yakalanmış ve ortalama %18'lik yıllık büyüme performansı tutturulmuştur. Türkmenistan bu geçiş döneminde çalışma ilişkilerini düzenleyen yasalarda bir takım düzenlemeler yapma ihtiyacı duymuştur. Türkmenistan sendikacılık alanında devlet sendikacılığını devam ettirmektedir. Türkmenistan'da sendikalar işkolu sendikacılığı şeklinde örgütlenmiş olup faaliyetlerini devlet denetiminde sürdürmektedir. Türkmenistanda sendikaların ücret pazarlığı ve grev kararı alma gibi yetkileri yoktur. Türkmenistan piyasa ekonomisine geçiş süreci yaşamaktadır. Türkmenistan açık kapılar siyaseti ile uluslararası ilişkilerini geliştirerek ithalat, ihracat, yabancı yatırımların teşviki, yeraltı ve yerüstü zenginliklerin uluslararası pazarlara ulaştırılmasını amaçlamaktadır. Türkmenistan çalışma hayatı ile ilgili mevzuatını dünya standartlarına çıkartmak için bu alanda da reformlar yapmaya hazırlanmaktadır. Türkmenistanın 2010 yılı hedefleri çalışma hayatının daha demokratikleşmesi için bir takım düzenlemeleri de kapsamaktadır. Şu an Türkmenistan için en önemli kıriter ülkenin kalkınmasını hızlandırmak ve bunun için de ekonomik ve siyasi istikrarı korumaktır.
dc.format.extent VIII, 175 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Çalışma ilişkileri
dc.subject Sendikacılık
dc.subject İş kanunu
dc.subject İşçi sendikaları
dc.title Türkmenistan'da çalışma ilişkileri ve sendikacılık
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Çiçekoğlu, Hüseyin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record