Açık Akademik Arşiv Sistemi

Beş yıldızlı otel işletmelerinde etik uygulamaları : İstanbul örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Burhanettin Zengin
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:20:56Z
dc.date.available 2021-04-01T13:20:56Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Bahadır, İsmet. (2010). Beş yıldızlı otel işletmelerinde etik uygulamaları : İstanbul örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93082
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada Etik tanımı yapılarak, etik kuralların çeşitli sektörlerdeki kuralları incelenmeye çalışılmıştır. Çeşitli meslek gruplarına göre etik kurallar ve ahlak kavramalarının karşılaştırılması yapılmıştır. Konu ile bağlantılı olarak turizmde etik sorunlar ve etik kurallar geliştirilme süreci anlatılmakta, ahlak ve etik kavramları etikle ilgili temel yaklaşımlar ve bunların iş hayatına uygulaması ele alınarak Dünya Turizm Örgütü'nün belirlediği (WTO) Turizm Etiği Evrensel İlkeleri ve yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmektedir.Etik türlerinin tanımları yapılarak incelenmiştir. Çeşitli mesleklerin etik ilkeleri araştırılmış ve mesleklerin etik ilkeleri listelenmiştir. Çalışma, iş hayatı ile ilgili etik kuralların ve Turizm Bakanlığı Turizm Ahlak İlkeleri'nin Önbüro departmanında çalışanlarca benimsenip uygulanmasını ölçen bir anket çalışmasının sonuçlarının yorumlanması ve sonuç ve öneriler bölümüyle son bulmaktadır.Çalışmanın literatür taraması bitikten sonra anket çalışması yapılmıştır. Üç bölümden oluşan anket sorularında, birinci bölümde demografik bilgiler ikinci ve üçüncü bölümde ise kişilerin etik algıları ile ilgili beşli likert sorular sorulmuştur.Başlangıçta posta ile anket yöntemi denenmiş fakat anketlerin geri gelmemsi nedeniyle İstanbul'da yaşayan öğrenciler ve eski mezunlar aracılığı ile tek tek otellere gidilerek anket çalışması tamamlanmıştır. Çalışma sonunda ortaya çıkan veriler değerlendirilerek konaklama işletmelerinde çalışan Önbüro personelinin etik anlayışına bir açıklama getirmeye çalışılmıştır.Yapılan araştırmada; konaklama işletmelerindeki işgörenlerin etik algılama düzeylerinin genelde kabul edilebilir düzeyde olduğu, işletme yönetici ve patronlarının emir ve görüşlerinden etkilendiği, bununla beraber etik algı düzeyinde işgörenin karakter ve kişiliğinin önemli bir yeri olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.Etik ilkelerin oluşturulması ve hâkim kılınası için öncelikle işletme yönetici ve patronlarının etik ilkeler konusunda bilgili ve inançlı olması gerekir. Bunun yanında işgören seçiminde ve işe yerleştirmede seçici davranmak işletmenin uygulamalarda etik algı düzeyini olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca yapılacak işbaşı eğitimleri ile hem sektör hem de işletme etik kuralları personele gerekçeli olarak anlatılmalı, teşvik ve yaptırımlarla ilkelere riayet etmeleri sağlanmalıdır.
dc.description.abstract Ethics will be defined in this study; the ethical rules of conduct have been explored in various industries. According to various professional groups Comparison of ethical rules and moral understanding has been made. Issues in connection with tourism, ethical issues and ethical rules development process is discussed, moral and ethical concepts of ethics related to the basic approach and their work to the application considered by the World Tourism Organization determined (WTO) Tourism Ethics universal principles and approaches have been evaluated.Ethics are defined by species examined. Various professional ethical principles are investigated and professional ethical principles are listed. Work, work-related ethics rules and Tourism Ministry of Tourism Ethics Policy Front Office department employees be adopted implementation measures, a survey study results and interpretation of results and recommendations chapter ends with.Study of the literature survey was conducted after the ends. Three sections of the survey questions, demographic information, in part at the second and third sections of the people's perception of the ethical questions were asked by five Likert.By mail questionnaire method tested at the beginning, because questionnaires haven?t returned, and former graduate students who went to the hotel through a single survey was completed. The resulting data are evaluated at the end of work accommodation front office personnel who work in business ethics have been trying to make a statement.In a survey, accommodation businesses in the employees' ethical perception levels generally acceptable level that business managers and bosses of the orders and opinions of the affected, however, the ethical perception at the level of Employee of character and personality of an important place as a result has emerged.Dominate the generation of ethical principles and be a priority for business managers and bosses of the ethical principles must be knowledgeable and confident. In addition to this, employee selection and job placement to be selective ethical business practices will affect positively the level of perception. Also be made with job training and business ethics and industry personnel should be described as a reasoned, incentives and sanctions should be provided to comply with the principles.
dc.format.extent IX, 80 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Turizm Etiği
dc.subject Etik Kurallar
dc.subject İş Etiği
dc.subject Birleşmiş Milletler
dc.title Beş yıldızlı otel işletmelerinde etik uygulamaları : İstanbul örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Bahadır, İsmet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/