Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye’de modernleşme sürecinde aydın’ın kimlik bunalımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Sami Şener
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:20:35Z
dc.date.available 2021-04-01T13:20:35Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Türkay, Musa. (2010). Türkiye’de modernleşme sürecinde aydın’ın kimlik bunalımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93047
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Aydınlanma gelenekten ve tarihte son asırlara kadar toplana gelmiş değerler birikiminden, otoritelerden, inanç ve önyargılardan köklü bir kopuş manasına gelmektedir. Sloganı ?aklını kullanma cesareti göster? olan aydınlanma modern toplumun teşekkülünde lokomotif rolünü üstlenmiştir.Modernleşme olgusu, Batılı toplumların tarihinde çok boyutlu toplumsal değişmelere tekabül etmektedir. Her toplum gerek kültürel gerekse coğrafi şartlarından dolayı modernleşmeyi farklı yaşamışlardır. Batı toplumlarının modernleşmesi aydınlanma sürecinin bir devamı iken, Türk toplumu için bu zorunlu olarak yaşanan bir süreç olarak tezahür eder. Türk modernleşmesinin ana karakteri olarak taklitçiliği görürüz. Modernleşme; kültüründen, değerlerinden kopma ve uzaklaşma olarak yaşanır. Batı toplumları ile Türk toplumunun farklı değerlere sahip olması nedeniyle Batı toplumları için vaki olan modernleşme süreci ile Türk tecrübesinin birçok noktada değişiklik gösterebileceği gerçeği çoğunlukla gözden kaçırılmıştır.Modernleşme süreci içerisinde bütün kurumlar farklılaşmakta, değişmekte, bu değişimin sonucu olarak da bir kısım aydınlarda değer değişiminden kaynaklanan bir kimlik bunalımı ortaya çıkmaktadır. Aydınlar, fikirleri, temsil ettikleri değerler ve anlayışları ile toplumu etkileyebilen kişilerdir. Böyle olunca da özellikle modernleşme sürecinde ileri olan toplumlara göre, geri seviyelerdeki toplumlarda aydının fonksiyonu daha da önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada, toplumu yönlendiren aydınların, bu süreçten etkilenme biçimleri ele alınmakta ve Beşir Fuat örneği özelinde aydının bunalım durumları ortaya konulmaya çalışılmaktadır.Çalışmanın yönteminde, tarihi veriler ışığında aydın kavramının ve aydın tavrının zaman içinde şekillenişi incelenmekte, aydınlanmanın Türk modernleşmesi içinde yaşanış biçimi kritiğe tabi tutulmakta, aydınlara ait söylemlerin analizi yoluna gidilerek aydının kimlik bunalımı üzerine kuramsallaştırma yapılmasına çalışılmaktadır.
dc.description.abstract Man who got rid of traditional values, authorities, beliefs and prejudice thanks to the enlightment tried to establish a new system. Enlightment first appeared as a concept of `dare to use your mind?. It had an essential role in founding the modern society.The concept of modernization corresponds with multi- dimensional social changes in the history of western societies. In modernization period,every society lived its modernization in a different way owing to both its cultural and geographic conditions.While the modernization of western societies was the continuation of the enlightment, Turkish society was forced to be a part of it compulsorily. Imitation is probable in every area. Modernization has been experienced as a break from tradition and cultural values. However, the sociological fact has been overlooked. That is; western values are different from the values of Turkish society. Therefore,the same process may not be valid.In the process of modernization, all institutions differentiate and change; as a result of this, some intellectuals have identity crises, emerging from change in their values. Intellectuals are people who can affect the society with their opinions, understandings, and values which they represent. Thus, especially in the process of modernization, intellectuals are more important in uncivilized societies than the societies which are underdeveloped in modernization. In this study, it is described how intellectualls were affected by this process in its historical process. Moreover,the social context of the identity crisis was put forward with the example of Beşir Fuat.As a method, how intellectual attitude was formed by the social expectations was analysed. The hypothesis based on concrete development was tried to be proved.
dc.format.extent IV, 97 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Modernleşme
dc.subject Aydın
dc.subject Kimlik bunalımı
dc.title Türkiye’de modernleşme sürecinde aydın’ın kimlik bunalımı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Türkay, Musa
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/