Açık Akademik Arşiv Sistemi

The Times gazetesine göre Sovyet tehdidi karşısında Avrupa’ ya yönelik Amerikan yardımları (1947-1952)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Enis Şahin
dc.date.accessioned 2021-04-01T13:20:31Z
dc.date.available 2021-04-01T13:20:31Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Akkor, Nesrin. (2010). The Times gazetesine göre Sovyet tehdidi karşısında Avrupa’ ya yönelik Amerikan yardımları (1947-1952). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/93037
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Almanya'nın Polonya'yı işgali ile 1939 yılında başlayan II. Dünya Savaşı, 1945 yılında sona erdiğinde Avrupa Devletleri adeta yerle bir olmuş, I. Dünya Savaşı sonrasındaki görüntüsünü dönmüştü. Avrupa Devletleri'nin bu yıkımı, dünya üzerindeki güç dengelerinin de değişmesine ve iki kutuplu yeni bir dünyanın çıkmasına neden olmuştu. ABD ve Sovyetler Birliği, Avrupa gücünün yerini alırken aynı zamanda yeni bir düzenin de yerleşmesi konusunda farklı çalışmalar yapmaya başlamışlardı. Savaş sırasında aynı kutupta yer alan bu ülkelerin savaş sonrası farklı kutuplara dahil olma nedenleri de uygulamaya çalıştıkları politikadan kaynaklanmıştı.ABD, Sovyetler Birliğini komünist alarak değerlendirirken onların komünist propagandalarını ve yayılmalarını engellemek, Avrupa Devletleri'nin kalkınmalarını sağlamak için 1947 yılında Truman Doktrini ve Marshall Planı ile yardım etmeye başlamışlardı. Avrupa Devletleri de bu yardımı büyük bir memnuniyet ile karşılamışlar ve dört elle sarılmışlardı.Sovyetler Birliği açısından emperyalist olarak değerlendirilen ABD, emperyalist politikasını sürdürmek amacıyla savaştan sonra Truman Doktrini ve Marshall Planı ortaya koymuştu. Bu yardımlar çerçevesinde Sovyetlere göre dünya ikiye bölünmüştü.Ödünç Verme ve Kiralama Yöntemi ile yardım etmeye başlayan ABD, bu yardıma son verdikten sonra Truman Doktrini ve Marshall Planıyla yardımlarına devam etmişti. Gerek askeri gerekse ekonomik yardımlarla komünizm tehlikesin uzaklaştırmaya çalışan ABD aynı zamanda savaş sonrası ekonomisini de kalkındırmayı ve Sovyetlerin tek güç halinde yükselmesini engellemeye çalışmıştı. 1947 yılında başlayan Truman Doktrini ve Marshall Planıyla ilgili olarak Times Gazetesi'nde yer alan haberlerle de yardım paketleri yakından izlenmişti. Bu yardımlar Avrupa'da büyük yankı uyandırmış ve Avrupa Devletleri memnuniyetle karşılamıştı. Yardıma dört elle sarılan Batı Avrupa ülkeleri dışında hem Doğu Avrupa hem de Sovyetler Birliği yardıma karşı çıkmış ve karşı propaganda oluşturmuşlardı. Bu nedenle Times Gazetesi'nde Sovyet etki ve propagandaları yardımları engellemeye çalıştıkları gerekçesiyle olumsuz olarak nitelendirilmişti. 1952 yılına kadar devam eden yardımlar, 1952 yılından sonrada devam edecek ancak farklı isimler ile varlığını sürdürecekti.
dc.description.abstract II. World War had been started by Germany?s occupied Poland in 1939. When it was finished, the European countries were almost totally collapsed and had put the end of First War time back. Collapsing the European countries have caused the changing of big powers on the World and brought out a new bipolarWorld. USA and Soviet Union took European Powers place and at the same time started new world order endeavour. While the war was kept going on, these countries held a place at the same side but after the war, being in different sides were because of their keeping different policies.While the USA was evaluating the Soviet Union as a Communist, she thwarted to upset Soviet Union?s communist propaganda and diffusion. Beginning to recover European countries, USA, had started to aid them by Truman Doctrine and Marshall Plan in 1947. European Countries welcomed this aid and hugged it faithfully.USA had been criticized as an imperialist by Soviet Union and for continuing to carry on imperialist policy, she put the Truman Doctrine and Marshall Plan forward. In accordance with these aids, the World divided into two parts.USA aid has been started by lending and renting process, after this, Truman Doctrine and Marshall Plan put forwarded. By using military and economic aids, USA attempted to estrange communism danger and also develop her economy after war, in addition, she tried to block Soviet Union as an unique power. Concerning with Truman Doctrine which was started 1947, and Marshall Plan were followed closely trough The Times Newspaper?s news. These aids were very welcomed by Europe and European States. Except for European countries that hug the aid faithfully, both East Europe and Soviet Union had rejected this assistance and made propaganda against this. Therefore, it was expressed by The Times that Soviet influence and propaganda was trying to block the aids. The aids which were continued until 1952 would go on after the year 1952 and would get some different names.
dc.format.extent V, 240 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject ABD
dc.subject Sovyetler Birliği
dc.subject Masrhall Planı
dc.subject Truman Doktrini
dc.title The Times gazetesine göre Sovyet tehdidi karşısında Avrupa’ ya yönelik Amerikan yardımları (1947-1952)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Akkor, Nesrin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/