Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kobi'lerde kurumsallaşma ve kurusallaşma düzeyinin belirlenmesi (Sakarya 1. ve 2. OSB uygulamaları)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Cemal Sezer
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:54:33Z
dc.date.available 2021-04-01T12:54:33Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Türk, Uğur . (2007). Kobi'lerde kurumsallaşma ve kurusallaşma düzeyinin belirlenmesi (Sakarya 1. ve 2. OSB uygulamaları) . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92555
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Küçük ve Orta Ölçekli ?sletmeler (KOB?) tüm ülkelerde belirgin bir ağırlığa sahiptirler veekonomilerin barometresi olarak değerlendirilirler. Büyük firmalardan farklı olarakkendilerine özgü benzersiz yönetim sitillerine, farklı organizasyonel yapılara ve farklıyönetimsel yaklasımlara sahiptirler. Sahip oldukları karakteristik özellikler sebebiyle, birtakım avantajları ve dezavantajları söz konusudur. Bu firmalarda geleneksel yönetimanlayısının firma bünyesine direk olarak uygulandığında, organizasyonel ve yönetimselanlamda bazı önemli problemler olusmaktadır. Bunun en temel sebebi ise günümüzdekiyönetim anlayısındaki değisimdir. Firmalar bu noktada yasamalarını sürdürebilmek için yenistratejiler arama zorunluluğundadırlar. Kanaatimizce, bu stratejilerden en önemlisikurumsallasmadır.Genel olarak kurumsallasma; organizasyonel yapıların geleneksel yönetim anlayısına göredaha esnek, katılımcı, detaydan ve hiyerarsiden uzak olduğu ve profesyonel yönetimanlayısının etkin sekilde uygulandığı bir yönetim anlayısıdır. Baska bir deyisle,kurumsallasma firma bünyesinde etkin olarak isleyen bir mekanizmanın gelistirilmesidir.Bu çalısmanın amacı; KOB?'lerdeki kurumsallasma fonksiyonlarının uygulanırlığını,kurumsallasma boyutlarının etkinliğini ve KOB?'lerin kurumsallasma düzeyini tespitetmektir. Bu amaçla, Adapazarı 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyette bulunmaktaolan firmalara yönelik bir alan çalısması yapılmıstır. Firmaların Kurumsallasma düzeyinitespit etmek, kurumsal yönetim fonksiyonlarının uygulanırlığını belirlemek amacıylayukarıda ifade edilen Organize Sanayi Bölgelerinde anket, mülakat ve gözlemler yapılmıstır.Çalısmanın sonuçlarına göre, kapsam içersinde yer almakta olan firmaların çoğunluğununKurumsallasma sürecine baslamıs oldukları tespit edilmistir. Bazı firmalar kurumsallasmasürecinde yavas bir sekilde ilerlerken, bazıları kurumsallasmanın yalnızca kendilerine uygunolduklarını düsündükleri özellikleri bünyelerinde uygulamaktadırlar-ki bu kurumsallasmaanlamında sorunlara sebep olmaktadır. Arastırma kapsamında yer almakta olan firmalarınbazıları, kurumsallasmayla paralel olan yönetim anlayısları sayesinde, kurumsallasmanın üstseviyelerinde yer almaktadırlar. Bu çalısmada ayrıca, KOB?'lerdeki kurumsallasma düzeyinibelirleyen faktörleri analiz etmek amacıyla ?t ve anova? testleri yapılmıstır. Sonuçlara göre,firmaların hukuki yapıları, türleri, sektörleri ve büyüklükleri firmaların kurumsallasmaseviyelerinin belirlenmesinde temel role sahiptirler.Anahtar Kelimeler: KOB?, Kurumsallasma, Kurumsallasma Düzeyi, Kurumsal Yapı.
dc.description.abstract SMEs certainly weight in all countries and that are seen a barometer of the economies.Different characteristics of SMEs from growth firms, they have unique management styles,organizational structure, and approaches. By means of these characteristics, SMEs haveadvantages and drawbacks. Important organizational and managerial problems occur whentraditional management approaches are applied directly to them. The main reason of this ischanging of the management approaches. For this reason, SMEs should look for the newstrategies in order to continue their existence. In our opinion, institutionalization is theimportant one.Institutionalization is more flexible, participant, far from detail and hierarchy and moreprofessional approaches is existing according to traditional management. In other words,institutionalization is to set up effective mechanism in the organization structure.This study aims to explore the practice of institutionalization, defining of institutionalizationlevel, and institutionalization perspectives in small and medium sized enterprises. For thispurpose, field examination is done in the small and medium sized establishment in the 1st andthe 2nd Organized Industrial Zone Located in Sakarya. To determine of theinstitutionalization level of companies; survey, interviews, and observations have done.According to results of the study, it is recognized that most of the companies have started toset up necessities of institutionalization. While some of them are going on institutionalizationprocess slowly because of their own characteristics, some of them just choose criterions ofinstitutionalization that is thought suitable for them, but this causes a problem. A fewcompanies are located at high level of institutionalization because of their modernmanagement styles that are parallel with institutionalization. To define theinstitutionalization of SMEs ?t and anova test? have done, and according to results; legalstructures, types, sectors and growth of the companies have main roles to determine theinstitutionalization level of companies.Keywords: SMEs, Institutionalization, Instituonalization Level, Instituonalization Structure.
dc.format.extent IX, 149 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kobi
dc.subject Kurumsallaşma
dc.subject Kurumsallaşma düzeyi
dc.subject Kurumsal yapı
dc.title Kobi'lerde kurumsallaşma ve kurusallaşma düzeyinin belirlenmesi (Sakarya 1. ve 2. OSB uygulamaları)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Türk, Uğur
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/