Açık Akademik Arşiv Sistemi

Avrupa Birliği vergi uyumlaştırılması ve Türk vergi sisteminin uyumu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Habib Yıldız
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:53:50Z
dc.date.available 2021-04-01T12:53:50Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation İlhan, Gökalp. (2007). Avrupa Birliği vergi uyumlaştırılması ve Türk vergi sisteminin uyumu . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92451
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Avrupa Birliği, uzun bir tarihi geçmişi olan, farklı topluluklara ait dinamikleri sürükleyen, ekonomik bütünleşme amacını yerine getirirken oldukça karmaşık problemleri bir arada yaşayan günümüzün en büyük topluluğudur. Altı ülke ile başlayan ve günümüzde yirmi yedi ülkeyi içine alan bu oluşumun amacı, ortak siyasi ve ekonomik bir bütünleşme sağlamaktır. Avrupa Birliğine üye ülkelerde uygulanan vergi sistemlerinin uyumlaştırılması konusu da bu bütünleşmenin bir gereğini oluşturmaktadır. Öyle ki üye ülkeler arasında ortaya çıkabilecek bir haksız rekabetin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda üye ülkelerin vergi sistemleriyle ilgili yaptıkları uygulamaların genel olarak birbirinden farklı olmaması gerekmektedir. Kütüphane ve internet tabanlı kaynak araştırmasından oluşan yerli ve yabancı eserler ile Avrupa Birliği’nin yerli ve yabancı araştırma merkezlerinden sağlanan bilgilerden yararlanılarak yapılan araştırmada ortak bir rekabet politikası oluşturmak isteyen Avrupa Birliği’nin vergi uyumlaştırmasında özellikle dolaylı vergiler açısından önemli mesafeler kaydettiği ancak dolaysız vergiler konusunda pek bir ilerleme sağlanamadığı anlaşılmaktadır. Tam olarak uyumlaştırmanın sağlanamamasının sebebi üye ülkelerin milli egemenliğini yitirmek istememeleridir. Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusu yapmış olan Türkiye açısından da vergi uygulamaları, üye ülkelerin Türkiye karşısında maruz kalabilecekleri haksız rekabet açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle Türkiye’de özellikle dolaylı vergiler konusunda yapılan çalışmalar sonucunda Türk vergi sistemi, Avrupa Birliği vergi müktesebatıyla kısmen uyumlu hale gelmiş ancak dolaysız vergiler konusunda kayda değer bir ilerleme sağlanamamıştır.
dc.description.abstract The European Union is the largest community, which has a long historic past, drags dynamics that belong to various communities, experiences quite complex problems all in one while it performs the aim of economic integration. The aim of this constitution which started with six countries and now includes twenty seven countries is to make the political and economic integration possible. The issue of the hamonisation of taxation system applied in the member countries of European Union constitutes a must for this integration. Therefore it is very important to prevent unfair competition which can occur among member countries. In this context, it is necessary that in general application which member countries put into practice related to their taxation system not be different. From our researches done by utilizing domestic and foreign works which were composed of source research based on the internet and library , we have concluded that there is no difference between the tax practices of member countries , but when we get further details, several differences come into existence. The reason for this is that member countries do not want to lose their national sovereignty. On this account the harmonisation studies among the member countries of the Union, especially in the indirect taxation, operate slowly. To Turkey, which applied to European Union for full membership , tax practices bear importance for unfair competition that member countries can face toward Turkey. Therefore, as a result of the studies done especially on indirect taxes, Turkish Tax System has been harmonized with the European legislation in part. But it has not been made noteworthy progress in respect of direct taxes.
dc.format.extent IX, 143 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Avrupa Birliği
dc.subject Vergi uyumu
dc.subject Türk vergi sistemi
dc.subject Vergi
dc.title Avrupa Birliği vergi uyumlaştırılması ve Türk vergi sisteminin uyumu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Maliye Anabilim Dalı, Maliye
dc.contributor.author İlhan, Gökalp
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/