Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çavubaşı granodiyoritinde mekanik yöntemlerin kullanımı ile kaya - zemin ayırımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Akın Önalp
dc.date.accessioned 2021-03-31T08:58:29Z
dc.date.available 2021-03-31T08:58:29Z
dc.date.issued 1998
dc.identifier.citation Arel, Ersin. (1998). Çavubaşı granodiyoritinde mekanik yöntemlerin kullanımı ile kaya - zemin ayırımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimler i Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91616
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Anahtar Kelimeler: Ayrışma; Kaya - Zemin ayırımı; Mekanik Özellikler; Boşluk suyu basıncı parametreleri ÇAVUŞBAŞI GRANODİYORİTİNDE MEKANİK YÖNTEMLERİN KULLANIMI İLE KAYA - ZEMİN AYIRIMI Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Geoteknik programında doktora tezi olarak hazırlanan bu araştırmanın amacı; Çavuşbaşı granodiyoritine uygulanan kaya - zemin ayırımının mekanik ölçümlerle sayısal olarak yapılmasıdır. Bu amaçla konunun kapsamı; çözüm için bulunan çeşitli yöntem ve bağıntıların irdelenmesinden oluşmaktadır. Çalışma konusu olan granodiyorit, fiziksel ve petrografik özellikleri ölçülerek altı farklı ayrışma evresine ayrılmış ve mekanik deneylere tabi tutulmuştur. Her ayrışma sınıfının sınırı, boşluk geometrisi ve boşluk suyu basıncı parametreleri B ve A ile sayısal olarak belirlenmiştir. Bu parametrelerin anlamı; ayrışma indeksleri ve kimyasal indeksler ile kontrol edilmiştir. Ayrıca, fiziksel ve mekanik özellikler elde edilen indeksler ile karşılaştırılarak belirli bir ayrışma evresinden sonra kayadan zemine tüm ayrışma evrelerinin özellikleri sayısal olarak belirlenmiş ve bu özellikler ile boşluk suyu basıncı parametreleri karşılaştırılmıştır. Sonuçta, killeşme göstermeyen granodiyoritte kaya özelliklerinin yitirildiği limit sayısal olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstract Keywords: Weathering; Rock - Soil identification; Mechanical properties; Pore pressure parameters This thesis has been prepared in partial fulfilment for the degree of Doctor of Philosophy in the Department of Civil Engineering of the Graduate School of Sakarya University. The aim of the research programme was to explain the factors contributing to the classification of rock and soil in the granodiorite of Çavuşbaşı area in vicinity of Beykoz, near Istanbul. The Çavuşbaşı granodiorite which does not exhibit clay products upon weathering has been classified into six weathering groups by petrograpbic and physical property measurements. The boundary of each group was defined by the measurement of pore size and the pore water pressure parameters B and A. The implications of these parameters were checked against several weathering indices. It was then possible to make a new classification based on transformation from rock to soil based solely on numerical values. In conclusion, a definite limit was defined for the transformation of granodiorite from rock to soil. This way, it is intended to develop a criterion to distinguish rock from transition material and soil in igneous rocks.
dc.format.extent XIII, 109 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Ayrışma
dc.subject Kaya - zemin ayırımı
dc.subject Mekanik özellikler
dc.subject Boşluk suyu basıncı parametreleri
dc.title Çavubaşı granodiyoritinde mekanik yöntemlerin kullanımı ile kaya - zemin ayırımı
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Geoteknik Bilim Dalı
dc.contributor.author Arel, Ersin
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record