Açık Akademik Arşiv Sistemi

Söz ve müzik açısından türkü

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Yavuz Köktan
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:44:56Z
dc.date.available 2021-03-30T11:44:56Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Eroğlu, Furkan Balategin. (2014). Söz ve müzik açısından türkü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91386
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Türkiye'de "Türk Halk müziği" ve dolayısıyla "Türkü" söz konusu olduğunda, bu alanda bir sistemin oluşmadığı, kavram kargaşası ve kuralsızlık olduğu yönünde düşünce hakimdir. Her ne kadar bu yargı çok isabetli olmasa dahi bazı eksiklikler olduğu doğrudur. Ancak, özellikle halka bağlı, geleneksel unsurların halkın özgürlük alanı olduğunu da unutmamak gerekir. Araştırıcılar bu kültür unsurunu anlamaya çalışmakla esasen halkı ve onu meydana getiren insanı anlamaya çalışmaktadır. "Müzik Folkloru" (Müziğin Halk Bilimi veya Halkbilimsel açıdan müzik) ve Müzik Antropolojisi (Müziğin insanbilimi veya insanbilim açısından müzik) çalışmalarının maksadı budur. Bu araştırmada, söz konusu eksiklikleri giderme çalışmalarına katkıda bulunmaya yönelmiştir. "Türkü" söz konusu olduğunda, onu meydana getiren iki unsurun, yani "Söz" ve "Müzik"in öncelikli olarak nasıl algılandığını ve nasıl algılanması gerektiğini ortaya koymak; yani söz ve müzik açısından "Türkü Nedir?" sorusuna cevap arayarak bu konuya katkıda bulunmaktır. Halk bilimi sahasında çalışma yapan insanlardan "Müzik Folkloru" ile ilgilenenlerinin çoğunluğunun müzik alanından olmadığını görülmektedir. Bu sebeple çoğunlukla konuya halk edebiyatı açısından yaklaşmakta; müzik alanından olanlar da konunun Halk Bilimi ve dolayısıyla Halk Edebiyatı taraflarını eksik bırakmaktadırlar. Çalışmada bu durum gözetilerek, bir müzikçi ve bir halk bilimi yüksek lisans öğrencisi olarak öncelikle "Müzik Folkloru", "Halk Edebiyatı", "Halk ve Halk Müziği", "Türk Halk Müziği", "Türk Halk Müziğinde Türkü", "Türk Halk Müziğinde Türler", "Halk müziğinde Anonimlik", "Halk Müziğinde Yöre (Kaynak)", "Üslûp ve Tavır" "Halk Müziğinde Otantiklik" konuları incelenmiştir. Sonrasında tezin problemini teşkil eden söz ve müzik açısından türkü konusu, bütün yönleriyle ele alınmıştır.
dc.description.abstract In Turkey, When it comes to "Turkish folk music and also folk song" , it is belief that there is no a system and there are conceptual confusion amd irregularity. Although, this thought is not completely right, but the fact that there are some lacks. But, it is necesarry we can not forget that the traditional elements which especially connected to the folk are the freedom area of folk. Essentially, The analysts try to understand this cultural element. This is the purpose of Musical folklore and music anthropology.This research is directed to help finding solutions to these lacks. If the subject is folk song, first of all we need to find how the "word" and "music" are dedected what are the main elements of folk song and we need to find answers to this question: "What is the folk song?" We see that, most of people who work on folklore are not in branch of music. Because of this, usually they approach to the issue in terms of folk music. And musical researchers do not work on folklore whereat folk literature. In this study,considering this situation, ı studied on "Music Folklor","Folk and Folk music","Turkish Folk Music" "Folk song in Turkish folk music","The types of Turkish Folk Music"," The Anonymity in Turkish Folk Music","The region in Turkish Folk Music","wording and attitude","The authenticity in Turkish Folk Music" as a musician and Public science Master student. After that, I handled the main issue of thesis, "the folk song" with all aspects.
dc.format.extent V, 209 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Halk kültürü
dc.subject Halk müziği
dc.subject Türkü
dc.subject Söz
dc.title Söz ve müzik açısından türkü
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
dc.contributor.author Eroğlu, Furkan Balategin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/