Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tüketici kişiliği ve marka kişiliği ilişkisi : sosyal medya tercihleri üzerine bir araştırma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Sima Nart
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:41:33Z
dc.date.available 2021-03-30T11:41:33Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Kutlu, Eda . (2016). Tüketici kişiliği ve marka kişiliği ilişkisi : sosyal medya tercihleri üzerine bir araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91226
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüz pazar koşullarında ürün ve hizmetler arasındaki farklılıkların azalması sebebiyle işletmelerin yeni müşteriler bulmaları ve var olan müşterilerini ellerinde tutmaları zorlaşmıştır. Bu koşullar altında işletmelerin sundukları ürün ve hizmetlerde farklılaşmalarını ve tüketici tarafından tercih edilmelerini sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak markalar dikkat çekmektedir. Tüketicilerin marka tercihlerini belirleme noktasında ise marka kişiliği algılamaları önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalar tüketicilerin kendi bireysel kişilikleri ile uyumlu marka kişiliği algılamasına sahip oldukları markaları tercih ettiğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; tüketici tercihlerini belirleyen bir özellik olarak tüketicilerin algıladıkları marka kişiliği ve kendi bireysel kişilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda çalışmada web tabanlı sanal hizmetler olan Facebook ve Twitter'ın marka kişiliği incelenecektir. Tüketicilerin marka kişiliği algılamalarının ölçümünde Aksoy ve Özsomer (2007) tarafından geliştirilen marka kişiliği ölçeği, kendi kişiliklerinin ölçümünde ise Saucier (1994) tarafından geliştirilen mini-markers kişilik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada örneklem Sakarya ve Kocaeli İllerinde yaşayan Facebook ve Twitter kullanıcıları arasından kolayda örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Örneklem 500 sosyal medya kullanıcısından oluşmaktadır. Veri toplama tekniği olarak yüz yüze anket yöntemi tercih edilmiştir. Elde edilen sonuçlar tüketicilerin kişilik özelliklerinin sosyal medya markası marka kişiliği algılamaları üzerinde anlamlı bir etkisi bulunduğunu göstermektedir. Tüketici kişilik özelliklerinin sosyal medya markası kullanmaya devam etme niyeti ve tavsiye etme davranışı üzerinde ise Facebook için anlamlı bir etkisi bulunurken Twitter için bulunamamıştır.
dc.description.abstract In today's market conditions, due to the reduction of the differences between products and services for business to find new customers and to keep existing customers in their hands it is difficult. Under these conditions, one of the most important factors that will set their products and services different from other business offers and help to attract consumers is branding. The perception of a brand's personality plays an important role in the consumers decision in choosing a brand. Studies show that consumers lean towards brands that they perceive to have a compatible brand personality to their own personality. The aim of this study is to investigate the link between a consumers personality and the consumers perception of the brand's personality, which is a key point that determines their decision. In this context, this study will investigate two popular web based services brand personality; Facebook and Twitter. The scale was used to measure consumers' perception of brand personality is that which was developed by Aksoy ve Özsomer (2007), whereas the scale used for measuring the consumers own personalities the mini-markers personality scale as developed by Saucier (1994). This investigation will sample Facebook and Twitter users who live in the cities of Sakarya and Kocaeli with the conveinence sampling technique. The sample consists of 500 social media users. The method chosen to collect data is face-to-face surveys. The results that have been obtained show that there is a significant link between consumers personalities and how they perceive social media brand personalities. With regards to Facebook, there is a relationship between consumer's personality and their behavior in terms of the intention to continue using it and the likelihood of recommending to others, which cannot be said about Twitter.
dc.format.extent IX, 83 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Tüketici davranışlarında kişilik.
dc.subject Marka kişiliği - Marka kişiliği modelleri.
dc.subject Tüketici kişiliği ve marka kişiliği ilişkisi.
dc.subject Sosyal medya tercihleri.
dc.title Tüketici kişiliği ve marka kişiliği ilişkisi : sosyal medya tercihleri üzerine bir araştırma
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama
dc.contributor.author Kutlu, Eda
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/